Panika u parku droga

18.01.2023.

08:43

Autor: HRT

Subota, 28. siječnja na Trećem

Subota, 28. siječnja na Trećem

Foto: Panika u parku droga / film

"Panika u parku droga" šokirala je svojim hiperrealizmom ne samo publiku nego i cenzore. U Americi su joj najprije htjeli zbog "uličnog" jezika dati predikat kao pornofilmu no kasnije je ipak dobio oznaku samo za odrasle. U subotu, 28. siječnja na Trećem programu u 22:50 prikazujemo ljubavnu dramu  Panika u parku droga (1971.). 

Mali njujorški trg na uglu Sedamdesetdruge ulice i Broadwaya narkomani su svojedobno prozvali "Parkom droga". Tu je glavna "zvijezda" Bobby, sitni lopov i prodavač droge. Kad mladu umjetnicu Helen nakon pobačaja odbaci njezin dečko slikar Marco, pod svoje je uzme Bobby.

Upozna je sa svojim malim krugom ovisnika o heroinu. I sam je ovisnik, a ubrzo će se njih dvoje zaljubiti. Bobbyjev stariji brat Hank bavi se mutnim poslovima od kojih zarađuje daleko bolje nego Bobby.

Jednom Hank uključi Bobbyja u veću krađu, no sve krene naopako. Bobby završi u zatvoru, a Helen koja nema od čega živjeti počne se pod utjecajem Hanka prostituirati...

U Velikoj Britaniji mu nisu čak četiri godine nakon američke premijere htjeli dati nikakav predikat, pa je film čekao u "bunkeru".

Redatelju Jerryju Schatzbergu (r. 1927. godine u New Yorku) "Park" je bio tek drugi film. Prije redateljske karijere stvorio si je ime kao modni fotograf u magazinima kao što su "Vogue" i "McCall's". "Park" je u potpunoj suprotnosti s artificijelnim i glamuroznim stilom njegovih fotografija.

U filmu čak nema ni popratne glazbe, a sve su scene snimane na licu mjesta. Ima čak trenutaka u kojima Njujorčani na kratko zure u kameru. Kitty Winn je za svoju ulogu Helen dobila nagradu na Festivalu u Cannesu kao najbolja glumica. Ipak glumačku je virtuoznost u najvećoj mjeri pokazao Al Pacino kojemu je to bio drugi nastup na filmu.

Sljedeće godine će na temelju te uloge dobiti ulogu Michaela Corleonea u Coppolinom "Kumu". Godinu kasnije trijumfira u Schatzbergovom "Strašilu", a onda slijedi niz sjajnih filmova poput "Serpica", "Pasjeg popodneva", "Bobbyja Deerfilda" i drugih.

Oscara je nakon više nominacija dobio za "Miris žene" (1992.). Danas ga u cijelom svijetu smatraju jednim od najvećih filmskih glumaca.

U naslovnim su ulogama Al Pacino, Kitty Winn, Alan Vint, Richard Bright, Raul Julia.

Scenarij Joan Didion i John Gregory Dunne (prema romanu Jamesa Millsa), režija Jerry Schatzberg.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!