Panj pun olova

20.12.2021.

11:30

Autor: HRT

Ponedjeljak, 3. siječnja na Četvrtom

Ponedjeljak, 3. siječnja na Četvrtom

Foto: Panj pun olova / dokumentarni film

Dokumentarni film Panj pun olova emitiramo u ponedjeljak 3. siječnja u 21:05 na Četvrtom programu HTV-a. Tema filma je nemogućnost bivših hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a da se socijaliziraju u današnje hrvatsko društvo u kojem caruje beskrupulozni kapitalizam, gdje samo rijetki razumiju njihovu bolest i njihove potrebe.

Film je intimna ispovijest 35-godišnjeg bivšeg hrvatskog branitelja oboljelog od PTSP-a, koji sa suprugom i troje djece živi u Zagrebu.

Bio je sudionik rata od samog početka te kao snajperist obišao sva značajnija ratišta na području bivše Jugoslavije. Sada je nezaposlen i s obitelji pokušava živjeti kao i ostali ljudi, ali...

On i njegova dva ratna druga, prepušteni sebi i nebrizi društva, čine, za obične ljude, bizarne i sulude stvari, kako bi pronašli svoj mir i barem naizgled funkcionirali kao "normalni" građani Hrvatske.

Ponedjeljak, 3. siječnja na Četvrtom

Ponedjeljak, 3. siječnja na Četvrtom

Foto: Panj pun olova / dokumentarni film

"Panj pun olova" autora Branka Schmidta 2007. godine na Danima hrvatskog filma nagrađen je za najbolji scenarij.

Prikazan je u službenoj konkurenciji iste godine na Sarajevo film festivalu, Free Zone Belgrade; 6st CineDays Film Festivalu; Punto de Vista Film Festivalu, ZagrebDoxu te FEST-u u Beogradu.

Film je nastao u koprodukciji produkcijske kuće "4 film" i HRT-a.

Montaža Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić, snimatelj Dragan Ruljančić, a producentica Anita Juka

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!