Panov labirint

11.07.2022.

15:04

Autor: HRT

Utorak, 26. srpnja na Trećem

Utorak, 26. srpnja na Trećem

Foto: Panov labirint / film

U sklopu ciklusa Večer tisuću nagrada, u utorak 26. srpnja u 22:50 na Trećem programu HTV-a, ne propustite španjolsko-meksički film fantazije "Panov labirint". Film je osvojio mnogobrojne nagrade na uglednim svjetskim festivalima, među ostalima, i tri Oscara - za šminku, kameru i scenografiju.

"Panov labirint" neobičan je film fantazije jednoga od najpoznatijih suvremenih meksičkih redatelja Guillerma del Tora (Đavolja kralježnica), film koji je na originalan način progovorio o ratnim strahotama i nacizmu kroz originalnu priču o djevojčici koja pronalazi alternativni život, "bolji od zemaljskog", u podzemnom labirintu koji je ulaz u mitski svijet prepun bića iz bajki i legenda.

U film iz 2006. godine uložena su velika financijska sredstva. Sniman je na 34 seta, a uz ostale, u filmu se koristila takozvana tehnika animatronike (postupak korištenja animiranih robota) kojom su "oživljeni" neki bajkoviti likovi. Uz izvrsnu glumu (posebno Sergi Lópeza) rezultat je jako solidno i atraktivno ostvarenje zanimljive priče. 

Utorak, 26. srpnja na Trećem

Utorak, 26. srpnja na Trećem

Foto: Panov labirint / film

U Španjolskoj 1944. godine, neposredno nakon Građanskog rata, djevojčica Ofelija odseli se zajedno sa svojom trudnom majkom očuhu Vidalu, okrutnom vojnom zapovjedniku Francove vojske. Kako bi pobjegla od ružne svakodnevice, Ofelija neprestano bježi u svoj svijet mašte.

Njezina je znatiželja jednoga dana odvede u šumu, te u tajanstveni podzemni labirint gdje susretne neobično biće, mitskoga Pana. Pan tvrdi da je ona reinkarnacija princeze Moanne - izgubljene kćeri podzemnoga kralja i da je njegova zadaća čuvati portal koji bi je trebao vratiti ocu. No, prije svega treba provjeriti je li njezina besmrtna duša ostala nepromijenjena i Ofelija mora izvršiti tri zadatka u vrijeme punog Mjeseca. No, to će ovu bajku na opasan način ispreplesti s ratnom stvarnošću...

Utorak, 26. srpnja na Trećem

Utorak, 26. srpnja na Trećem

Foto: Panov labirint / film

U filmu glume Ivana Baquero, Doug Jones, Sergi López, Ariadna Gil, Maribel Verdú, Álex Angulo, Roger Casamajor, Mina Lira. 

Scenarij potpisuje redatelj Guillermo del Toro

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!