12:06 / 12.02.2022.

Autor: HRT

Papillon

Nedjelja, 27. veljače na Drugom

Nedjelja, 27. veljače na Drugom

Foto: Papillon / film

Film Papillon (1973.) prikazujemo u nedjelju, 27. veljače, u 20:05 na Drugom programu HTV-a. Riječ je o svojedobno kultnoj drami cijenjenog redatelja Franklina J. Schaffnera, filmaša nagrađenog Oscarom za režiju remek-djela Patton. Film je slobodna adaptacija autobiografskog romana Henrija Charierrea.

video thumb

Uhićen i optužen zbog ubojstva koje nije počinio, Francuz Henri Charierre zvan Leptir 1931. osuđen je na doživotnu kaznu teškog rada u kažnjeničkoj koloniji St. Laurent na Đavoljem otoku u Francuskoj Gvajani. Dok s ostalim osuđenicima plovi prema Đavoljem otoku, Leptir upozna Louisa Degaa, slavnog krivotvoritelja koji vjeruje da bi mu supruga i odvjetnik uskoro mogli ishoditi pomilovanje, te koji Leptira privoli da mu u zamjenu za novac bude zaštitnik.

Nedjelja, 27. veljače na Drugom

Nedjelja, 27. veljače na Drugom

Foto: Papillon / film

Iako je za prvi pokušaj bijega upravitelj Barrott odredio kaznu od dvije godine samice, za drugi pet godina, a za teže prijestupe i giljotinu, Leptir u dogovoru s Degaom odluči pod svaku cijenu pobjeći s Đavoljeg otoka...

Književni predložak u scenarij su pretočili Lorenzo Semple Jr. i oskarovac Dalton Trumbo. Schaffnerova režija siguran oslonac pronalazi u izvrsnim nastupima Stevea McQueena i dvostrukog oskarovca Dustina Hoffmana. Filmsku glazbu potpisuje višestruki oskarovac Alfred Newman, a fotografiju također oskarovac Fred J. Konekamp

Nedjelja, 27. veljače na Drugom

Nedjelja, 27. veljače na Drugom

Foto: Papillon / film

Drama je bila nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glazbe, te nominirana za Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu (Steve McQueen). U filmu uz spomenuti dvojac glume i Victor Jory, Don Gordon, Anthony Zerbe, Robert Deman, Woodrow Parfrey, Bill Mumy, George Coulouris, Ratna Assan, William Smithers, Val Avery, Gregory Sierra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!