Pasje popodne

18.01.2023.

08:42

Autor: HRT

Subota, 28. siječnja na Trećem

Subota, 28. siječnja na Trećem

Foto: Pasje popodne / film

Vrlo dobro režiran film Sidneya Lumeta, redatelja koji je vrlo sklon neobičnim, opskurnim njujorškim temama, ljudima s dna društvene ljestvice, gubitnicima, svima onima koji životare po pločnicima metropole istoka Sjedinjenih Država. U subotu, 28. siječnja na Trećem programu u 20:20 prikazujemo film Pasje popodne (DOG DAY AFTERNOON, 1975.). 

Scenarij je napisao Frank Pierson, koji je za njega nagrađen Oscarom, a film je još bio nominiran za najbolji film, glavnu mušku ulogu (A. Pacino), sporednu mušku ulogu (C. Sarandon), redatelja i montažu (Dede Allen).

Subota, 28. siječnja na Trećem

Subota, 28. siječnja na Trećem

Foto: Pasje popodne / film

Kriminalistički film snimljen prema istinitom slučaju koji se dogodio 1972. Sonny Wortzik pokušava uz pomoć prijatelja Sala opljačkati banku u Brooklynu.

Događaji se, međutim, razvijaju suprotno njihovim željama: u banci je malo novca, a i policija ih opkoli prije izlaska iz banke. Počinje "opsada", drže službenike kao taoce, a doznaje se i za neobične motive koji su Sonnyja naveli na pokušaj pljačke.

Sonny, brižan suprug i otac dvoje djece, htio je pribaviti novac za svog "prijatelja" Leona, "ženu zarobljenu u tijelu muškarca", za operaciju koja bi Leona pretvorila u ženu. Tijekom opsade Sonny shvaća da ga Leon zapravo "napušta"...

U glavnim su ulogama Al Pacino, John Cazale, Chris Sarandon, Charles Durning.

Režiju potpisuje Sidney Lumet.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!