Persona

30.01.2023.

08:44

Autor: HRT

Četvrtak, 9. veljače na Trećem

Četvrtak, 9. veljače na Trećem

Foto: Persona / film

Ovaj film Ingmara Bergmana po mnogima je ključno ostvarenje moderne kinematografije. U narativnom smislu "težak", a u kompozicijskom "zatvoren" film kompleksna značenja od gledatelja zahtijeva angažman. Dvije glavne protagonistice (glumica i bolničarka koja je pokušava vratiti u normalno stanje) mogu se shvatiti kao dva vida podvojene ljudske psihe koja se sukobljuju, da bi u procesu neprekidnih emotivno-filozofskih duela (jedna ih osoba vodi riječima, dok druga odvraća jedino izrazom lica) konačno dokučile bit vlastita identiteta. 

Švedsku psihološku dramu Persona prikazujemo u četvrtak, 9. veljače na Trećem programu u 23 sata, u ciklusu Filmova Ingmara Bergmana

Elisabet Vogler, priznata kazališna glumica iznenada izgubi moć govora. Alma, mlada medicinska sestra zadužena za njezinu njegu, uskoro otkriva da je glumica potpuno svjesno odlučila prestati govoriti. Nakon što jedne večeri, Alma ispriča Elisabet o svom seksualnom iskustvu i nelagodnim posljedicama te avanture, njihov odnos postaje pun napetosti...


U filmu PERSONA, snimljenom 1966. godine, glume Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand i Jörgen Lindström.

Scenarij potpisuje Ingmar Bergman.

Urednik je Dean Šoša.

Četvrtak, 9. veljače na Trećem

Četvrtak, 9. veljače na Trećem

Foto: Persona / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!