16:20 / 29.01.2022.

Autor: HRT

Perzijanci - Povijest Irana

Nedjelja, 13. veljače na Prvom

Nedjelja, 13. veljače na Prvom

Foto: Perzijanci - Povijest Irana / dokumentarna serija

Otkrijte složenu i fascinantnu povijest Perzije, prvoga svjetskog carstva. BBC-jeva dokumentarna serija Perzijanci - Povijest Irana vodi vas u povijesne i kulturne lokalitete diljem Irana, koje su rijetki zapadnjaci vidjeli. Prva epizoda na rasporedu je u nedjelje 13. veljače u 21:35 na Prvom programu HTV-a. 

video thumb

Predstavit ćemo Šahnamu, jednu od najvažnijih knjiga u iranskoj povijesti. Nekadašnjim kraljevima služila je kao propaganda, ali današnjim Irancima ona je veza s perzijskim naslijeđem.

Vidjet ćemo i drevni zoroastrijski hram vatre u kojem plamen gori više od 1500 godina. Dobro došli u svijet kraljeva i osvajača, epskih pjesnika i iznimnih umjetnika.

Otkad je ajatolah Homeini 1979. donio revoluciju u Iran, ta je zemlja postala pojam radikalnog islama. Zapadnim snimateljskim ekipama rijetko se odobrava pristup, ali novinarki Samiri Ahmed pružila se rijetka prilika da otkrije njezinu bogatu kulturu i iznimnu povijest.

U prvoj epizodi Samira putuje na arheološke lokalitete koji otkrivaju kako je nastalo Perzijsko Carstvo. Saznajte kakvim su se tajanstvenim pismom služili prvi Perzijanci te kako su njihovi moćni kraljevi izgradili carstvo kojem se divio cijeli antički svijet. 

Dokumentarnu seriju THE PERSIANS - A HISTORY OF IRAN, koja ima tri epizode, odabrala je Mira Vočinkić.

Nedjelja, 13. veljače na Prvom

Nedjelja, 13. veljače na Prvom

Foto: Perzijanci - Povijest Irana / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!