14:26 / 21.05.2021.

Autor: HRT

Pješčani planet

Subota, 5. lipnja na Trećem

Subota, 5. lipnja na Trećem

Foto: Pješčani planet / film

Znanstvenofantastični američki film Pješčani planet scenarista i redatelja Davida Lyncha emitiramo u subotu u 21:10 na Trećem programu HTV-a.

Premda ne spada među najuspjelije filmove toga cijenjenog producenta, scenarista i redatelja (serije Twin Peaks), filmaša koji je za režiju filmova Čovjek slon, Plavi baršun i Mulholland Drive osvojio nominacije za Oscara, ovaj film nedvojbeno je prepoznatljivo Lynchovo ostvarenje, nominirano za Oscara u kategoriji najboljeg zvuka.

Riječ je o ambicioznoj ekranizaciji kultnog romana glasovitog pisca znanstvene fantastike Franka Herberta, prvog dijela znamenite sage o planetu Dini. Zvučnu glumačku postavu filma iz 1984. godine predvode Lynchov česti suradnik Kyle MacLachlan, Francesca Annis i Kenneth McMillan.

Subota, 5. lipnja na Trećem

Subota, 5. lipnja na Trećem

Foto: Pješčani planet / film

Priča je smještena u godinu 10191. Svemirom čvrstom rukom vlada zli car Padishah Shaddam IV. Dok on zapovijedi prima od zastrašujućeg plutajućeg stvorenja nalik crvu, njegov odani saveznik je barun Vladimir Harkonnen s planeta Arrakis. Harkonnenu i njegovim ljudima najveći je neprijatelj vojvoda Leto od Atreidesa, plemenit čovjek i otac senzibilnog mladića Paula. Pustinjski planet Arrakis zvan Dina jedini je prirodni izvor tajanstvenog začina, izuzetno snažne droge koja onom tko ju kuša produžuje život i daje božanske moći, a koju u podzemlju Arrakisa čuvaju divovski crvi.

Tvrdeći da vlast nad Arrakisom želi iz ruku kuće Harkonnen predati obitelji Atreides, car jednog dana vojvodu Letoa na prevaru uvuče u klopku i ubije. Prisiljeni bježati, Paul i njegova trudna majka Jessica sklonište potraže u pustinji, kod domorodačkog naroda Fremen predvođenog odvažnim Stilgarom. Nakon što Paul kuša začin, požrtvovna Jessica, pripadnica sestrinstva Bene Gesserit koje tajno čuva carsku krvnu lozu, shvaća da je njezin sin onaj odabrani, mesija Paul Usul Muad ´Dib koji zahvaljujući začinu može vidjeti budućnost...


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!