18:06 / 02.07.2021.

Autor: HRT

Plačljiva igra

Četvrtak 15. srpnja na Drugom

Četvrtak 15. srpnja na Drugom

Foto: Plačljiva igra / film

U četvrtak 15. srpnja na Drugom programu u 23:40 prikazujemo dramu Plačljiva igra (THE CRYING GAME, 1992.). Od šest nominacija za Oscara film "Plačljiva igra" je nagrađen u kategoriji najuspjelijeg izvornog scenarija, te ovjenčan Europskom filmskom nagradom. To je jedan od najboljih i najzanimljivijih filmova u karijeri uglednog irskog filmaša Neila Jordana (Vučja družina, Mona Lisa, Mi nismo anđeli, Interview s vampirom, Michael Collins, U snovima, Kraj ljubavne priče, Neustrašiva), majstora u profiliranju karakterno i psihološki kompleksnih protagonista, te u analizi rubnih i tjeskobnijih aspekata njihovih osobnosti. 

Neil Jordan je ideju za film imao već desetak godina ranije, no realizacija se zakomplicirala i scenarij je cijelo desetljeće ostao ležati u njegovoj ladici. Naposljetku su se za intrigantnu priču zainteresirali Jordanovi prijatelji, producent Stephen Wooley i glumac Stephen Rea, te je projekt napokon krenuo u realizaciju.

 A kad je konačno dočekao premijeru, publika je ostala zaprepaštena, a dijelom i skandalizirana središnjim obratom koji se izuzetno efektno poigrava očekivanjima i predrasudama gledatelja. Zbog tog je preokreta film stekao kultni status i pridjev kontroverzan, a iznimno atmosferična, tjeskobna i provokativna priča o bezuvjetnoj ljubavi i nedokučivim putevima ljudskog srca izrazito je polarizirala publiku.

U glavnoj ulozi je S. Rea, redateljev čest suradnik, a njegovi su partneri F. Whitaker, M. Richardson, J. Davidson koji se zbog pretjerane medijske pozornosti ubrzo povukao iz svijeta glume. U sporednoj ulozi je oskarovac J. Broadbent, glazbu potpisuje Ann Dudley, a fotografiju Ian Wilson. Naslovnu pjesmu u filmu pjeva nekad popularni Boy George.

Nakon što u jednom zabavnom parku u sjevernoj Irskoj zarobe tamnoputog britanskog vojnika Jodyja (F. Whitaker), skupina pripadnika IRA-e predvođena Fergusom (S. Rea) zatoči ga u staroj kući u šumi. Kad shvate da im je vidio lica, Fergus i njegova grupa, među kojima su Jude (M. Richardson) i Maguire (A. Dunbar), zaključe da Jodyja moraju ubiti.

Dok ga čuva, Fergus se kroz duge razgovore počne zbližavati s njim, da bi mu Jody naposljetku pokazao fotografiju svoje djevojke, privlačne tamnopute Londončanke Dil (J. Davidson). Jody pokuša pobjeći i smrtno strada pod kotačima vojnog kamiona, a vojnici krenu u obračun s Fergusovom skupinom.

Vjerujući da je jedini preživio, Fergus se zaputi u London, odlučan potražiti Dil. Zaposli se kao građevinski radnik i ubrzo upozna Dil, kojoj se predstavi kao Johnny i u koju se zaljubi na prvi pogled. Ne zna da su mu za petama Jude i Maguire, koji su također preživjeli napad, ali i da Dil krije veliku tajnu...

Uloge tumače Stephen Rea, Jaye Davidson, Forest Whitaker, Miranda Richardson, Adrian Dunbar, Jim Broadbent, Breffni McKenna, Joe Savino, Birdy Sweeney, Andrée Bernard, Ralph Brown, Tony Slattery, Jack Carr.

Scenarist i redatelj je Neil Jordan.

Urednik je Dean Šoša.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!