Planet majmuna

13:04 / 30.12.2021.

Autor: HRT

Subota, 1. siječnja na Trećem

Subota, 1. siječnja na Trećem

Foto: Planet majmuna / film

U subotu 1. siječnja na Trećem programu u 21:50 emitiramo znanstveno-fantastični film Planet majmuna redatelja Franklina J. Schaffnera. 

Subota, 1. siječnja na Trećem

Subota, 1. siječnja na Trećem

Foto: Planet majmuna / film

Planet majmuna snimljen je za približno šest milijuna dolara, a zaradio je samo u Americi 1968. trideset i dva milijuna. O popularnosti filma i njegovom svojevrsnom "kultu" svjedoči i činjenica da su od 1970. do 1973. snimljena čak četiri "nastavka", a kasnije i dvije TV serije. Godine 2001. svoju verziju romana snimio je i Tim Burton.

Prvi film Planet majmuna snimljen je prema romanu francuskog pisca Pierrea Boullea koji se proslavio knjigom Most na rijeci Kwai. Konačnu verziju scenarija napisao je Michael Wilson, autor scenarija i za film Most na rijeci Kwai. Wilson je Planetu majmuna dodao štih političke alegorije. Redatelj Franklin J. Schaffner (1920.-1989.), kojeg pamtimo po Pattonu, Leptiru i Momcima iz Brazila, spojio je akciju i nenametljivu "filozofiju" u napet i zabavan film.

Subota, 1. siječna na Trećem

Subota, 1. siječna na Trećem

Foto: Planet majmuna / film

George Taylor (C. Heston) zapovjeda svemirskim brodom u kojem se nalazi još troje astronauta. Let traje sedamsto godina zemaljskog vremena i oni ga provode u nekoj vrsti hibernacije. Raketa se spusti na nepoznat planet gdje ih napadnu gorile koji koriste oružje i međusobno razgovaraju na engleskom... 

Naslovne uloge u filmu  PLANET OF THE APES, snimljenom 1968. godine, tumače Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans i Linda Harrison.

Scenarij potpisuju Michael Wilson i Rod Serling.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!