Planina Brokeback

28.02.2023.

11:31

Autor: HRT

Planina Brokeback potresan je američki film poznatoga tajvanskoga redatelja Anga Leeja (Tigar i zmaj, Razum i osjećaji, Hulk) koji na neuobičajen način razmatra temu homoseksualnosti dodirujući sve probleme koji se na nju nadovezuju. Smještena u divnu prirodu američkog Wyominga, priča je to o dvojici kauboja čiji su životi postali trajno obilježeni njihovom zabranjenom ljubavi. U glavnim ulogama briljiraju poznati američki glumci, Heath Ledger i Jake Gyllenhaal.

Galerija
Subota, 11. ožujka na Prvom, Foto: Planina Brokeback/film
Subota, 11. ožujka na Prvom , Foto: Planina Brokeback/film

Planina Brokeback višestruko je nagrađivan film, uz brojne druge nagrade osvojio je tri Oscara - za režiju (Ang Lee), glazbu (argentinskoga skladatelja Gustava Santaolalle) i scenarij (Larry McMurtry i Diana Ossana). Scenarij je napisan prema romanu Annie Proulx. 

Film Planina Brokeback prikazujemo u subotu 11. ožujka na Prvom programu u 20:15, u sklopu ciklusa A Oscara dobiva... .

Subota, 11. ožujka na Prvom

Subota, 11. ožujka na Prvom

Foto: Planina Brokeback / film

Wyoming, 1963. godine. Dvojica mladića, farmer Ennis i jahač na rodeu Jack, zaposle se kod imućnoga stočara na planini Brokeback gdje čuvaju krdo ovaca. Tamo se razvije strastvena veza između njih. Svjesni da je to neprihvatljivo u sredinama u kojima žive, odluče rastati se i zaboraviti ljubavni incident. S vremenom se obojica ožene i žive kao obiteljski ljudi dok slučajni susret ponovno ne razbukta njihovu nekadašnju strast...

Galerija
Subota, 11. ožujka na Prvom , Foto: Planina Brokeback/film
Subota, 11. ožujka na Prvom , Foto: Planina Brokeback/film

Uz Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala u drami BROKEBACK MOUNTAIN, snimljenoj 2005. godine, glume Randy Quaid, Valerie Planche, David Trimble, Anne Hathaway i Michelle Williams.

Urednik je Dean Šoša. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!