14:05 / 21.05.2021.

Autor: HRT

Plavi baršun

Subota, 5. lipnja na Trećem

Subota, 5. lipnja na Trećem

Foto: Plavi baršun / film

Američka drama/triler Plavi baršun kultnog redatelja Davida Lyncha slijedi u subotu 5. lipnja u 23:40 na Trećem.

Mladi Jeffrey Beaumont odrasta u tipičnom američkom gradiću u kojem se rijetko događa išta zanimljivo. Njegova rutina mijenja se kad u travi pokraj ceste pronađe ljudsko uho. Odnosi ga u policijsku stanicu gdje se utvrđuje da je uho odrezano škarama i da bi njegov bivši vlasnik još mogao biti živ.

Lokalna policija upušta se u temeljitiju istragu, ali Jeffreyju se čine presporima pa uz pomoć kćeri šefa policije, plavokose Sandy, odluči na svoju ruku istjerati istinu na vidjelo.

Prvi tragovi vode ga do Dorothy Vallens, barske pjevačice, a kad ga ona jednom uhvati kako se skriva u njezinom stanu, uvučen je u vrtlog situacija iz kojih se više ne može izvući. Dorothy je u bizarnom odnosu s Frankom, oličenjem zla...

Subota, 5. lipnja na Trećem

Subota, 5. lipnja na Trećem

Foto: Plavi baršun / film

Nakon ZF filma Dina kultni redatelj David Lynch snimio je po mnogima najbolji američki film osamdesetih, Plavi baršun. To je središnji film njegova opusa i u njemu su svi postupci i motivi karakteristični za ovoga autora, poput sklonosti prema bizarnim pričama i likovima, pomaknutoj atmosferi te nevjerojatnom kombiniranju humora i okrutnosti.

Plavi baršun svjedoči o Lynchu kao unikatnom nadrealistu, najdosljednijem sljedbeniku te poetike među svim današnjim umjetnicima, ne samo filmašima.

Subota, 5. lipnja na Trećem

Subota, 5. lipnja na Trećem

Foto: Plavi baršun / film

U filmu iz 1986. godine glume Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper, Laura Dern, Dean Stockwell, George Dickenson, Priscilla Pointer... Svi glumci svoje su uloge odigrali fantastično, no posebno vrijedi istaknuti D. Hoppera čiji je Frank Booth jedan od najuvjerljivijih negativaca u filmskoj povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!