12:32 / 16.04.2021.

Autor: HRT

Plodovi gnjeva

Subota, 8. svibnja na Trećem

Subota, 8. svibnja na Trećem

Foto: Plodovi gnjeva / film

U subotu 8. svibnja u 20:25 na Trećem programu HTV-a emitiramo socijalnu dramu Plodovi gnjeva, izvrsnu adaptaciju slavnog istoimenog romana američkog pisca Johna Steinbecka.

U vrijeme velike ekonomske krize u Sjedinjenim Državama osiromašena farmerska obitelj Joad iz Oklahome ostaje bez zemlje i prisiljena je, u potrazi za poslom, krenuti u Kaliforniju, usprkos brojnim glasinama da ni tamo ne teče med i mlijeko. Pred polazak im se priključuje i sin Tom, uvjetno pušten iz zatvora.

Na putu umre djed, a Tomovu trudnu sestru Rosasharn napušta suprug. Po dolasku u Kaliforniju završavaju u vladinu kampu za nezaposlene te nalaze slabo plaćeni sezonski posao. Tom prihvaća ideje propovjednika Casyja i odluči posvetiti se borbi za prava i egzistenciju siromašnih. Obitelj će pogoditi i druge teške nedaće.

Subota, 8. svibnja na Trećem

Subota, 8. svibnja na Trećem

Foto: Plodovi gnjeva / film

Priča je to o tragičnom slučaju jednog od 200.000 osiromašenih farmera, koji su u vrijeme velike ekonomske krize izgubili posjed i bili prisiljeni migrirati na zapad Amerike ne bi li možda tamo počeli novi život.

Film je to dojmljive atmosfere koja izvrsno dočarava težak život, te vjernih, gotovo dokumentarističkih prikaza odnosa među ljudima, uz diskretno, no jasno proklamiranje ideja ljubavi i solidarnosti.

Subota, 8. svibnja na Trećem

Subota, 8. svibnja na Trećem

Foto: Plodovi gnjeva / film

Plodove gnjeva (THE GRAPES OF WRATH) iz 1940. godine režirao je legendarni američki filmaš John Ford (Tragači, Poštanska kočija), a izvrsne su uloge u filmu ostvarili Henry Fonda, John Carradine i Jane Darwell. Film je osvojio dva Oscara, za režiju i sporednu žensku ulogu, te nekoliko drugih nagrada.

Scenarij potpisuje Nunnally Johnson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!