Počela nova HRT-ova programska sezona jesen - zima 2022./2023.

20.09.2022.

08:54

Autor: HRT Komunikacije

Hrvatska radiotelevizija

Hrvatska radiotelevizija

Foto: Robert Anic / Pixsell

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 19. rujna, ušla je u sezonu 2022./2023. i novu jesensku shemu koja donosi pregršt programskih (i terminskih) noviteta, novih emisija i aduta na svim svojim kanalima. I to s novim sezonama popularnih zabavnih i mozaičnih emisija, vrhunskim domaćim i stranim dokumentarnim serijalima, u još boljim udarnim terminima te s novim domaćim dramskim i igranim serijama, atraktivnim filmskim naslovima, jedinstvenim dječjim i obrazovnim programom, kao i s najbogatijim i najekskluzivnijim sportskim programom u nas.

Sve to donosi i emitira iz svojih scenografski i vizualno osvježenih, tehnološki osuvremenjenih prisavskih studija. Ovo što slijedi samo je presjek najvažnijih programskih i inih noviteta HRT-ove sezone jesen - zima 2022./2023. kojima HTV i HRT zadržavaju lidersku poziciju na domaćem TV tržištu.

A ona počinje već od 6:45 kad će nas naši stari i dobro znani članovi voditeljske ekipe popularne ranojutarnje mozaične emisije "Dobro jutro, Hrvatska" - Mirko Fodor, Davor Meštrović i Ognjen Golubić u paru sa svojim šarmantnim kolegicama Doris Pinčić, Majom Ciglenečki i Zlatom Muck Sušec - uvesti u prvi dan nove HRT-ove i HTV-ove sezone jesen - zima 2022./2023. iz novog, odnosno scenografski i vizualno osvježenog prisavskog Studija 9 ("Angel Miladinov").

Dobro jutro Hrvatska

Dobro jutro Hrvatska

Foto: HTV / HRT

Iz istog će studija već popodne, u starom terminu od 17:20 do 18:05, uz popularne "stare" voditeljice Barbaru Kolar i Ivu Šulentić te uz novu koncepciju (i novu urednicu Elizabetu Biočinu s njezinim uredničkim i reporterskim timom kojem su se pridružili i iskusni showbiz reporter i urednik Daniel Despot te svestrana "svjetska putnica" Martina Validžić), početi i nova sezona popodnevne mozaične emisije "Kod nas doma".

Kod nas doma

Kod nas doma

Foto: HTV / HRT

Kad je pak posrijedi večernji "prime time" na Prvom programu HTV-a (HRT – HTV 1), on će ponedjeljkom i utorkom biti rezerviran za nove domaće dokumentarne serijale, poput novog serijala Andree Buče "Stani na otoku" (u osam nastavaka) ponedjeljkom te novih motorističkih putešestvija Aleksandra Ace Stankovića "Vjetar u kosi" utorkom (šest epizoda). Ovaj put po BiH i Crnoj Gori.

Zatim utorkom (u tri nastavka) prikazujemo dokumentarni putopis iz Katara Martine Validžić "Insallah Quatar" te (u listopadu, ususret nogometnom prvenstvu u Kataru) novi Knjazov dokumentarni serijal o Vatrenima, koji neumorni i urnebesni Robert Knjaz pod nazivom "Knjaz kod Vatrenih" upravo i užurbano snima.

Inshallah Qatar

Inshallah Qatar

Foto: HTV / HRT

Recimo i to da se talk show Tončice Čeljuske "U svom filmu" seli s utorka na srijedu u 20:15 na HTV1, dok nova sezona zabavnog talk showa Daniele Trbović "5com s Danielom" dobiva novi, atraktivniji termin - petkom u 20:15 na HTV1.

Četvrtak je i dalje u prime timeu na Prvom rezerviran za "milijunaša" Tarika Filipovića i novu sezonu popularnog kviza "Tko želi biti milijunaš".

Tko želi biti milijunaš?

Tko želi biti milijunaš?

Foto: HTV / HRT

Otkrijmo zasad samo to da se, s početkom nove sezone iz emisije povlače milijunaševi znalci, a vraća se džoker publike... kao što su u jeku i svestrane pripreme za uvođenje eura u dobitne i pobjedničke džepove.

Kad je pak riječ o drugom HRT-ovu favoritu za kvizomane, popularna i vrlo gledana "Potjera" s Joškom Lokasom i dalje "lovi" u svom starom, vjernoj publici dobro poznatom terminu - od 18:10 na Prvom.

Kad smo kod Informativnog programa HTV-a, on zasad neće doživjeti veće promjene. Središnji IMS-ov večernji Dnevnik i dalje "vozi" s istom uredničkom i voditeljskom ekipom u svom stalnom terminu od 19 sati na Prvom. Novi termin dobile su na HTV1 samo dosadašnje Vijesti u 17 sati koje sada počinju u 16:30 i na koje se u 16:45 nastavlja Regionalni dnevnik u trajanju od 30 minuta.

Dolazimo i do Zabavnog programa HTV-a, čiji je glavni novosezonski adut (uz već spomenute kvizove "Potjera" i Milijunaš" te talk showove "U svom filmu" i "5.com s Danielom") i nova sezona HTV-ova glazbeno-natjecateljskog showa "Zvijezde pjevaju", a koji počinje u subotu, 8. listopada (pod uredničkom palicom Uršule Tolj) te s dobrim starim voditeljskim parom Barbarom Kolar i Duškom Ćurlićem).

Zvijezde pjevaju

Zvijezde pjevaju

Foto: HTV / HRT

U sedam subota u udarnom terminu od 20:15 na Prvom programu HTV-a svoje će pjevačke snage (pred strogim zvjezdanim žirijem uz glasovanja publike i TV gledatelja) odmjeravati "celebrity" pjevački amateri i njihovi mentori, pjevački profesionalci, i tako sve do 20. studenoga i početka nogometnog SP-a u Kataru.

A tada - i to u Hrvatskoj samo na HRT-u i Hrvatskoj televiziji počinje "vatreno" nogometno ludilo. Doduše, nogomet će i prije Katara biti top-tema i najveći ovosezonski favorit i adut Sportskog programa HTV-a jer uz Dinamo i Ligu prvaka, već od ove nedjelje, 18. rujna, od 15 sati na Drugom programu HTV-a (HRT – HTV 2) počinje i dugoočekivana HNL-liga koja se nakon 11 godina vraća na HRT. U skladu s tim se i popularni sportski magazin "Stadion" sa svojom vrhunskom voditeljskom ekipom i njihovim gostima komentatorima te analizama utakmica seli s ponedjeljka na nedjelju u 21 sat na HTV2. Dakle, nogometa na HRT-u ove sezone nogometnim i sportskim obožavateljima neće nedostajati.

Stadion

Stadion

Foto: HTV / HRT

I u nastavku ove prigodne šetnje kroz programe i novu jesensku shemu HTV-a naglasimo i našu uistinu raskošnu, domaću i stranu, dokumentarnu produkciju (po čijoj je kvaliteti HRT nadaleko poznat i prepoznatljiv), kao atraktivnu domaću dramsku i igranu produkciju te bogatu domaću i svjetsku filmsku ponudu.

Naime, uz već uobičajeno raritetni Strani dokumentarni program te vrhunske BBC-jeve i svjetske dokumentarce (uz sve termine i atraktivne naslove na HTV3) u novom terminu od 20:15 na HTV2 (od ponedjeljka do četvrtka), koje vrlo ažurno, često i na dnevnoj osnovi, prateći aktualne svjetske događaje, nabavlja i bira HTV-ova urednica Stranog programa Mira Vočinkić) na HRT-u počinje više nego raskošna dokumentarna sezona.

Naglasimo ovdje samo nekoliko naslova: "Rat zbog čokolade", "Tajvan i kineska prijetnja", "Europa iz zraka", "Hitlerovo sveto blago", "Korijeni tiranije", "U Egiptu s najvećim svjetskim istraživačem", "Izgubljeno blago Maya"... Subotom prikazujemo putopise - avanture poput "Jezera sa Simonom Reeveom" i slično.

Tu su i vrhunske Strane TV i kostimirane serije u našem novom popodnevnom subotnjem terminu na Prvom programu HTV-a "za cijelu obitelj" (poput atraktivne subotnje serije "Hotel Portofino" koja je snimana u našoj Opatiji!).

Hotel Portofino

Hotel Portofino

Foto: HTV / HRT

Istaknimo ovdje i više nego bogat ovosezonski Domaći dokumentarni program. Ove sezone izdvajamo, primjerice, novu sezonu vrlo gledanih "Nesreća", četvrtkom na HTV 1, večeri koja je na HTV 1 također rezervirana za najbolje domaće dokumentarce.

Nesreća

Nesreća

Foto: HTV / HRT

Dolazimo i do premijernog domaćeg Dramskog, serijskog i igranog programa. Navest ćemo samo nekoliko premijernih domaćih dramskih i igranih naslova koji će nedvojbeno ove jeseni i zime prikovati gledatelje uz programe HTV-a.

To su ponajprije već naveliko i željno očekivani "Metropolitanci", nova domaća serija s vrhunskom glumačkom postavom, koja na HTV 1 počinje premijerno u prime timeu u ponedjeljak, 26. rujna u 20:45. Seriju je za HRT proizvela produkcijska kuća "Ring produkcija" u režiji Igora Šeregija i pod autorskom, scenarističkom i producentskom palicom Daria Vincea.

Metropolitanci

Metropolitanci

Foto: HTV / HRT

U bravuroznim ćemo glumačkim rolama, svaki tjedan po dvije epizode (ponedjeljkom i utorkom), pratiti kreacije vrha hrvatskog glumišta i glumačke kreme Hrvatske, poput: Renea Bitorajca, Deana Aćimovića, Nataše Janjić Medančić, Janka Volarića Popovića, Gorana Grgića i brojnih drugih. Priča prati dvije obitelji u polufiktivnom zagrebačkom naselju, usred pandemije, i nakon potresa... a prva sezona sadrži čak 14 epizoda, s tim da je i druga sezona već u pripremi.

A na "meniju" Dramskog programa HTV-a u novoj je sezoni i još jedna vrhunska domaća humoristična serija, "Oblak u službi zakona" u kojoj su scenaristi Snježana i Goran Tribuson, nakon njihove kultne uspješnice "Odmori se, zaslužio si", pripremili novu urnebesnu poslasticu domaćoj TV publici. I tu će seriju, u režiji Snježane Tribuson s vrhunskom glumačkom i komičarskom postavom, HRT prikazati u 14 nastavaka.

Kad je pak posrijedi Dječji i obrazovni program, najmlađe će gledatelje, uz mnoštvo atraktivnih programskih noviteta koje priprema Dječja redakcija HTV-a, zacijelo razveseliti i to što njihova omiljena emisija "Juhuhu" s početkom nove jesenske sheme ulazi u "pojačani ritam", ali sada na Trećem programu HTV-a. Naime, od ponedjeljka, 19. rujna 2022., HRT-ov dječji magazin "Juhuhu" svojim najdražim malim gledateljima donosi još više sati programa. Umjesto na Drugom programu HTV-a, popularni "Juhuhu" emitirat će se (konačno neometano prekidima zbog nogometa i sporta na Drugom) na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) i to svakim danom od 6.30 do 13 sati.

Juhuhu

Juhuhu

Foto: HTV / HRT

I za kraj ovog prvog, najavnog Press Releasea o programskim novitetima nove sheme i nove programske HRT-ove sezone jesen-zima 2022./2023., istaknuli bismo jednu posve novu "zdravstvenu" emisiju te jednu za naše vjerne gledatelje "zlatne dobi", obje u potpuno vlastitoj produkciji.

Naime, od 26. rujna, od ponedjeljka do četvrtka na HTV 1 u 13:15, na "konzultacijama" vas čeka dr. Natko Beck. Toliko je pitanja i nedoumica kada je o zdravlju riječ, a odgovore će nam dati naš "hrvatski doktor Oz" i njegovi sugovornici. "Dr. Beck" liječnik je kojeg ćete voljeti i kojem ćete vjerovati. Urednica "Dr. Becka" je Gordana Škaljac Narančić.

Dr. Beck

Dr. Beck

Foto: HTV / HRT

A uskoro, od utorka do četvrtka na HTV 1 (nakon emisije "Dobro jutro, Hrvatska") počinje i posebno iznenađenje za naše najvjernije gledatelje: "Zlatna liga", nova zabavna emisija o "zlatnim godinama" i o tome kako danas žive naši umirovljenici i hrvatska publika "zlatne dobi"... Emisije u trajanju od 26 minuta urednički će potpisivati Darija Marjanović i Lidija Šprajc, a imat će samo jedno pravilo: da ni voditelji (sve redom umirovljene legende HTV-a!) ni gosti ne smiju biti mlađi od 65 godina.

Rahela Štefanović

Rahela Štefanović

Foto: HTV / HRT

- Što se tiče jeseni na HTV-u, naš je cilj više nego ikada okupiti cijelu obitelj pred ekranom. U vremenima kada smo svi raštrkani i svatko pred svojim ekranom, naša je vizija ove jeseni gledateljima HTV-a pružiti iskustvo obiteljskog gledanja i druženja uz neke od najboljih domaćih i svjetskih "storytellera". Želimo da publika svakog dana s nama otkriva nove svjetove, zanimljive i važne ljude. Nudimo im ove jeseni i nostalgiju, smijeh, ali i nevjerojatno uzbuđenje koje stiže u studenom sa SP-u u Kataru, rekla je glavna urednica HTV-a Rahela Štefanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!