15:25 / 07.02.2021.

Autor: HRT

Počivali u miru

Ponedjeljak, 8. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 8. veljače na Trećem

Foto: Počivali u miru / serija

Ne propustite u ponedjeljak, 8. veljače na Trećem programu u 20:05 novih deset epizoda 2. sezone serije "Počivali u miru". Podsjetimo da je Počivali u miru 1 bila prva hrvatska dramska serija koja je ušla u službenu konkurenciju jednog od najvećih svjetskih festivala televizijske drame u Seoulu, a pozvana je i na međunarodnu smotru televizijskih serija "Series Mania" u Parizu.


Ponedjeljak, 8. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 8. veljače na Trećem

Foto: Počivali u miru / serija

Globin je tipično istarsko kameno mjestašce na uzvisini, okruženo ljupkim dolinama, vinogradima i hrastovim šumama punim tartufa. Obrađena polja, obiteljske farme boškarina i obnovljene stare stancije govore o vitalnosti najuređenijeg dijela Hrvatske, koji nije mimoišla tranzicijska sudbina gospodarskog propadanja cijele zemlje. Svuda uokolo razrušeni su pogoni propale industrije i napušteni rudarski kopovi. Sliku zelene razglednice donekle kvare visoki dimnjaci i silosi cementare Chemix u podnožju Globina, privatiziranog i restrukturiranog ostatka nekadašnjeg socijalističkog ponosa cijelog kraja - Tvornice azbestnih vlakana TAV. Između gradića na uzvisini i tvornice u dolini preplela se mreža tajni, međusobnih optužbi i sumnjičenja. Sedam s azbestom povezanih smrti, dugo nakon što se u Globinu prestao proizvoditi azbest, nisu samo teret s kojim se teško nosi mala globinska zajednica. One su tempirana bomba koja doseže do samih vrhova države i može ugroziti mnoge.

Kakva je uloga Zoltana Baratha, Mađara koji već godinama upravlja privatiziranim Chemixom? Što krije ostarjeli zavodnik Bruno Vilinski, bivša socijalistička zvijezda industrije, koji je osamdesetih u Globinu podigao tvornicu azbesta, a danas je ugledni vinar? Zašto se povukao Baldo Lasić, ekoaktivist koji je pokušao dokazati zagađenje azbestom u Globinu? Što se doista događa noću u šumi na tajnim žrtvenim obredima globinskog kulta koji predvodi Marija Križman? Jesu li njezine vizije i molitve samo puko praznovjerje? Što u Globinu radi ambiciozni ministar zaštite okoliša Ivan Tabak i što smjera njegov savjetnik iz sjene Vladimir Hunski? Kakvi su stvarno interesi Maura Peroje, agresivnog vođe tvorničkog sindikata? Kakve to "konce" u pozadini povlači Mateo Furlan, neformalni "gospodar Istre"? I što zapravo kriju ti ljubazni i tako zatvoreni stanovnici Globina, uvijek spremni ponuditi vas biskom i pršutom, ali tako nevoljni govoriti o svojoj nedavnoj prošlosti?


1. epizoda: Kasna jesen. TV novinarka Lucija Car dolazi u malo istarsko mjesto Globin snimiti reportažu o tajanstvenom kultu koji štuje poganske žrtvene običaje starih Histra, a na čijem je čelu navodno Marija Križman, vlasnica stancije u kojoj Lucija odsjeda. Nakon što otkrije da Globin već desetak godina potresa niz neobjašnjenih smrti radnika tvornice cementa Chemix koja je u mađarskom vlasništvu, priča o krvavim obredima gurnuta je u drugi plan. Svi umrli imali su zdravstvene probleme s plućima i dišnim putevima, što se povezuje s Chemixom koji je prije cementa proizvodio opasni azbest. Smrti su godinama zataškavane, a Lucijin dolazak u Globin poklapa se s tragičnim događajem čija je posljedica bijes Globinjana i njihova odlučnost da se konačno otkrije istina o preminulima.

U glavnim su ulogama Judita Franković, Anja Šovagović Despot, Boris Cavazza, Goran Navojec, Hrvoje Kečkeš, Dragan Despot, Sebastian Cavazza, Jernej Šugman, Boris Svrtan, Zoran Prodanović, Mladena Dervenkar - Gavran, Daria Lorenci Flatz, Helena Minić Matanić, Denis Brižić, Bojan Navojec, Lara Živolić, Goran Grgić, Saša Buneta, Karlo Mrkša.

Scenaristi su Saša Podgorelec, Ivan Turković Krnjak i Dario Vince.

Redatelj je Goran Dukić, producent Dario Vince.

Urednik Mislav Brumec, direktor fotografije Mario Sablić, a izvršni producent Miodrag Sila.

Produkcija: Ring produkcija za HRT

Seriju možete pogledati i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!