17:12 / 14.02.2021.

Autor: HRT

Podmornica

 Petak, 19. veljače na Drugom

Petak, 19. veljače na Drugom

Foto: Podmornica/serija

U noći na subotu, 19./20 veljače, u 0:40 na Drugom programu prikazujemo 3. i 4. epizodu njemačke televizijske serije Podmornica.

Podmornica (Das Boot) je priča o odlukama koje donosimo i preživljavanju. Istražuje koliko je život bio emocionalno mučan za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i brutalnu realnost života u besmislenom ratu.

Das Boot njemačka je televizijska serija i nastavak filma Podmornica (Das Boot) iz 1981. Poput filma, i serija se temelji na knjizi Podmornica (Das Boot) Lothara-Günthera Buchheima iz 1973., a dodani su i dijelovi Buchheimovog nastavka Die Festung iz 1995. Budući da radnja originalnog filma završava u prosincu 1941., radnja serije nastavlja se devet mjeseci poslije, 1942. Priča je podijeljena u dva dijela. S jedne strane prati francuski pokret otpora, a s druge njemačku podmornicu U-612 i njezinu posadu.

Jesen 1942. u okupiranoj Francuskoj. Podmornica U-612 spremna je za prvo putovanje. Njezina mlada posada na čelu s novim zapovjednikom Klausom Hoffmannom priprema se za sve brutalniji rat. 40 mladića isplovljava na prvi zadatak na kojemu se bore protiv skučenih i klaustrofobičnih životnih uvjeta ispod površine mora. Napetosti rastu, a prijateljstva pucaju, pa su zbog toga i članovi posade dovedeni do samoga ruba izdržljivosti.

Za to vrijeme u luci La Rochelle Simone Strasser polako gubi tlo pod nogama jer se uplela u opasnu i zabranjenu ljubavnu vezu te je rastrgana između odanosti Njemačkoj i pokreta otpora. Zbog toga počinje preispitivati sve u što vjeruje. Zar je moguće da je sve u što je vjerovala laž?

U 3. epizodi U-612 dovršava prvi dio svoje misije, a posada se oporavlja od Willyjeve tragične smrti. Na kopnu se oštećena podmornica vraća u luku, Gluck organizira paradu u čast povratka kapetana Beckera i njegove posade. Duval i Forster i dalje istražuju Jacqueline i njezinu povezanost s građanskim ratom u Španjolskoj. Simone istražuje na svoju ruku.

Scenarist epizode je Tony Saint.

Nakon eksplozije u La Rochelleu, u 4. epizodi serije gradonačelnik mora donijeti teške odluke pod budnim okom Glucka i Forstera te izbezumljenog Duvala. Simone je rastrgana jer su joj i Forster i Carla priznali svoje osjećaje, i romantično i profesionalno. Napetost u podmornici U-612 dosegnula je vrhunac nakon katastrofalnog sukoba s neprijateljem.

Scenarist epizode je Benedikt Röskau, a redatelj serije Andreas Prochaska.

U seriji glume Rick Okon, Vicki Krieps, Robert Stadlober, Leonard Scheicher, Rainer Bock, August Wittgenstein, Tom Wlaschiha, Vincent Kartheiser, Lizzy Caplan, Stefan Konarske...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!