Područje bez signala

11.03.2023.

12:19

Autor: HRT

Prvu i drugu epizodu dramske serije "Područje bez signala" redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić prikazujemo u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. ožujka, na Prvom programu u 21:15. Serija je snimljena na temelju istoimenog romana Roberta Perišića, a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.

1. epizoda: Dvojicu Zagrepčana, poduzetnika Olega i njegovog nešto manje poduzetog bratića, nezaposlenog inženjera Nikolu u zabačeni gradić Nuštin dovodi narudžba pomalo sumnjivog, ali dobro potkoženog bliskoistočnog naručitelja.

Da bi mu isporučili turbinu kakva se više ne proizvodi, Oleg i Nikola pokušat će obnoviti proizvodnju davno zatvorene tvornice u gradiću utonulom u poratnu i tranzicijsku letargiju. Ubrzo gradić živne te njegovi stanovnici radom polako počinju vraćati izgubljeno dostojanstvo i nadu, ali tada se počinju gomilati nevolje... 

Ponedjeljak i utorak na Prvom

Ponedjeljak i utorak na Prvom

Foto: Područje bez signala / serija

2. epizoda: Dok radnici osposobljavaju pogon za obnovu proizvodnje, a Oleg u Zagrebu pokušava isposlovati ponovno uključenje struje za tvornicu, novopečeni direktor Nikola baš i nema previše posla.

U jednoj od besciljnih šetnji uspavanim gradom Nikola upoznaje bivšeg, poratnog vlasnika tvornice, lokalnog šerifa Ragana. Inženjer Janda uz Nikolinu pomoć nastavlja okupljati bivše radnike tvornice, a pritom Nikola upoznaje i mladu kustosicu Šeilu, povratnicu iz Berlina...

Ponedjeljak i utorak na Prvom

Ponedjeljak i utorak na Prvom

Foto: Područje bez signala / serija

Autori serije su producentica Ankica Jurić Tilić i redatelj Dalibor Matanić, a scenarij su prema istoimenom romanu Roberta Perišića napisali Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.

Serija je svjetsku premijeru imala na najznačajnijem festivalu TV serija, francuskom Series Mania na kojem je osvojila Grand Prix kao najbolja u programu International Panorama. Prikazana je i na TV festivalima Serilizados Festat u Barceloni i Madridu i Are You Series u Bruxellesu te na filmskom festivalu u Ženevi (GIFF), a na minhenskom festivalu Seriencamp osvojila je i Nagradu publike.

Serija je tijekom 2020. i 2021. snimana u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Ličkom Osiku, Helsinkiju i Tunisu.

Ponedjeljak i utorak na Prvom

Ponedjeljak i utorak na Prvom

Foto: Područje bez signala / serija

Skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, majstorica maske Mojca Gorogranc Petrushevska, pomoćnik režije Dragan Jurić, scenarij Milan F. Živković, Hana Jušić, Jelena Paljan, režija Dalibor Matanić, kostimografija Selena Orb, scenografija Ivo Knezović, montaža Tomislav Pavlic, urednik Mislav Brumec, direktor fotografije Marko Brdar, autori Ankica Jurić Tilić, Dalibor Matanić, producentica Ankica Jurić Tilić.

Serija je dostupna i u videoteci multimedijske platforme HRTi.  

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!