Pogled preko granice - Hrvati u BiH

22.11.2022.

11:13

Autor: HRT

Pogled preko granice - Hrvati u BiH

Pogled preko granice - Hrvati u BiH

Foto: HTV / HRT

Novo izdanje emisije Pogled preko granice - Hrvati u BiH pogledajte u srijedu, 23. studenoga, u 15:30 na Četvrtom programu HTV-a te reprizno u 20:30, također na HTV4.

U 301. epizodi emisije Pogled preko granice – Hrvati u BiH donosimo:

Osvrt Miljenka Karačića o pregovorima o upostavi nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Reportaža o tome kako je u Mostaru je obilježena 31. obljetnica formiranja Hrvatske zajednice Herceg - Bosne, koja je u jeku srpske agresije bila odraz volje Hrvata u BiH da zaštite prostore na kojima žive, a održan je i okrugli stol pod naslovom "Hrvatska zajednica Herceg - Bosna, Povijesni usud ili istočni grijeh hrvatstva".

U Središnjoj Bosni još uvijek je otežan povratak u rubna naselja. U župi Svete Ane u Podkraju, na obroncima planine Vlašića stalno živi još svega 264 mještana, ali veći ih je broj bolji život potražio u Novoj Biloj, Vitezu i drugim mjestima toga dijela BIH. Opširnije u reportaži naše ekipe.

Nakon Središnje Bosne idemo u Posavinu. Priču o izgradnji infrastrukture u odžačkom kraju pripremila je Nada Koturić.

Neobjavljeni rukopisi pjesama, nacrti za priče te nalivpero Tina Ujevića najvažniji su eksponati izložbe otvorene u Sarajevu, upravo na obljetnicu smrti tog velikana hrvatske pisane riječi. Priču donosi Špela Cvitković-Iličić.

U Hrvatskoj matici iseljenika prvi je put postavljena izložba pod nazivom "Izvorno pjevanje Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni - reprezentativna nematerijalna kulturna baština". Bio je ondje i Damir Ljubičić.


ali u 15:20 na našem Četvrtom programu. Repriza je na istom programu u 20:30, a propuštene emisije možete vidjeti i na multimedijskoj platformi HRTi te na portalu Glas Hrvatske.

Urednik emisije: Anto Pranjkić


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!