10:37 / 20.09.2021.

Autor: HRT

Pogled u prošlost: Ivo Pilar

Pogled u prošlost

Pogled u prošlost

Foto: HTV / HRT

U ponedjeljak, 4. listopada, u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a prikazujemo emisiju o povijesti, Pogled u prošlost.  Emisija donosi razgovor s doajenkom hrvatske historiografije prof. dr. sc. Mirom Kolar - Dimitrijević o Ivi Pilaru, znanstveniku i publicistu širokih interesa, istaknutom pravaškom političaru s kraja 19. i početka 20. stoljeća. 

Razgovaramo o utjecaju Pilarove studije "Secesija" na generaciju mladih umjetnika: slikara, kipara, arhitekata. Ivo Pilar dijeli sudbinu velikog broja istaknutih osoba iz hrvatskoga javnog života protekloga stoljeća o kojemu još uvijek nije napisana pouzdana biografija.

Zašto je Pilar u novostvorenoj južnoslavenskoj državi postao persona non grata? Kakvi su bili njegovi politički stavovi? Kako je vidio geopolitički položaj hrvatskog nacionalnog i etničkog prostora?

O svemu tome i ostalim temama vezanim uz lik i djelo velikog hrvatskog znanstvenika i političara, čije ime danas nosi Institut za društvena istraživanja, u novoj emisiji "Pogled u prošlost".

Gost domaćin je doc. dr. sc. Ivan Bulić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Povjesničarka Nikolina Mađar voditeljica je emisije nastale prema idejnom konceptu Krešimira Čokolića

Redatelj je Vladimir Kleščić, producentica Tihana Čuljak, a urednica Marijeta Stipić Miočić.

Emisiju možete pratiti i putem multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!