Pogled u prošlost: Pogled u 1968.

04.10.2021.

14:59

Autor: HRT

Ponedjeljak, 11. listopada na Četvrtom

Ponedjeljak, 11. listopada na Četvrtom

Foto: Pogled u prošlost / HRT

Tema emisije Pogled u prošlost je 1968., svakako jedna od važnijih godina turbulentnog 20. stoljeća, pa se o njoj može govoriti kao o svojevrsnoj prekretnici. Emisija slijedi u ponedjeljak, 11. listopada, u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a.

Koji su najvažniji događaji obilježili tu godinu u svijetu, ali i u Hrvatskoj tada u sastavu Jugoslavije? Koliko su europski politički procesi 60-ih, primjerice Praško proljeće, utjecali na političke prilike na ovim prostorima? Razgovaramo o studentskim nemirima, pojavi crnoga vala, avangardne i konceptualne umjetnosti.

Prisjetit ćemo se turbulentne 1968. kada su političko djelovanje, javna istupanja i kulturno stvaranje bili na vrhuncu, isprepleteni toliko da možemo govoriti o svojevrsnoj "kulturi politike" i "politici kulture".

Pogled u prošlost

Pogled u prošlost

Foto: HTV / HRT

Gost-domaćin je dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest, a gost dr. sc. Albert Bing s Hrvatskog instituta za povijest.

Voditeljica emisije je Nikolina Mađar, a urednica Marijeta Stipić Miočić.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!