Ponoćni kauboj

14.08.2021.

11:02

Autor: HRT

Nedjelja, 29. kolovoza na Drugom

Nedjelja, 29. kolovoza na Drugom

Foto: Ponoćni kauboj / film

U ciklusu Filmovi s 5 zvijezdica, u nedjelju, 29. kolovoza, u 21:55 na Drugom prikazujemo socijalnu dramu Ponoćni kauboj.

video thumb

Joe Buck mladi je, siromašni, ali ambiciozni Teksašanin koji svoj provincijski gradić želi što prije zamijeniti svjetlima New Yorka. No, naočitom mladiću jedinu mogućnost brze zarade i lagodnog života pruži posao žigola koji on objeručke prihvati.

Ipak, susret s prvom klijenticom Cass ne protekne kako je Joe zamišljao, pa umjesto dobre zarade, Joe histeričnoj Cass mora platiti za taksi. Razočarani Joe uskoro upozna sitnog prevaranta Enrica Salvatorea Rizza koji mu odluči pomoći da postane prava 'gradska faca'...

"Jedan od najboljih američkih filmova šezdesetih." "Prvi i jedini film s najstrožim predikatom X nagrađen Oscarom." "Briljantan prikaz newyorškog polusvijeta i podzemlja." Sve navedeno vezano je uz socijalnu dramu Ponoćni kauboj (MIDNIGHT COWBOY) koja desetljećima nakon premijere djeluje avangardno i provokativno.


Nedjelja, 29. kolovoza na Drugom

Nedjelja, 29. kolovoza na Drugom

Foto: Ponoćni kauboj / film

Literarni joj je predložak maestralna knjiga Jamesa Lea Herlihyja, cijenjenog romanopisca i dramatičara čija su djela lako nalazila put do filmskih prilagodbi (All Fall Down, Blue Denim). Ekranizacije Herlihyjevog romana prihvatio se pokojni britanski redatelj John Schlesinger (1926.-2003.) kojemu je Ponoćni kauboj u vrlo uspješnoj karijeri (Darling, Nedjelja, prokleta nedjelja) bio prvi hollywoodski projekt.

Scenarij je napisao oscarovac Waldo Salt (Povratak ratnika, Serpico), dugo godina proskribiran kao komunistički simpatizer. Upravo je Saltova prilagodba Herlihyjevog predloška urodila briljantnim spojem priče o potrazi za snovima i o ostvarenjima tih snova.

U glavnoj je ulozi sjajni Jon Voight kojemu je Ponoćni kauboj donio prvu nominaciju za Oscara (osvojio ga je za Povratak ratnika), a jednako je briljantan i nastup oskarovca Dustin Hoffmana (Kramer protiv Kramera, Kišni čovjek) koji je već dvije godine ranijim Diplomcem navijestio da je riječ o jednom od najboljih američkih glumaca.

Nedjelja, 29. kolovoza na Drugom

Nedjelja, 29. kolovoza na Drugom

Foto: Ponoćni kauboj / film

Uz spomenuti dvojac, u filmu iz 1969. godine glume i Brenda Vaccaro, John McGiver, Ruth White, Sylvia Miles, Barnard Hughes, Jennifer Salt, Bob Balaban, Georgann Johnson, Jan Tice.


Mučan, žestok, beskompromisan, ali iznimno istančan, film je trijumfirao na dodjeli Oscara osvojivši tri nagrade: za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenarij, dok su na nominacijama ostali Voight, Hoffman, Miles i montažer Hugh A. Robertson. Film je također osvojio i šest BAFTA-i, a uvršten je i u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!