15:08 / 18.03.2022.

Autor: HRT

Portret balerine: Irena Pasarić

Nedjelja, 27. ožujka na Trećem

Nedjelja, 27. ožujka na Trećem

Foto: Portret balerine: Irena Pasarić / dokumentarni film

U nedjelju 27. ožujka na Trećem u 22:55, u sklopu emisije Art a la carte, prikazujemo dokumentarni film Portret balerine: Irena Pasarić. Film donosi priču o izvanrednoj umjetnici, nacionalnoj baletnoj prvakinji Ireni Pasarić, a kroz razgovore s njom, njezinim prijateljima i suradnicima, prateći svakodnevne probe i vježbe, upoznajemo je kao osobu ali saznajemo i mnogo o baletnoj umjetnosti i profesiji balerine. 

Uz inserte iz nekih njezinih vrhunskih baletnih uspjeha, kroz razmišljanja o životu, plesu, ljubavima i ljubavi prema poslu, otkrivamo pozadinu čarobne ljepote bijeloga baleta. Na samom početku karijere Irena Pasarić smatrana je baletnim otkrićem. Školu za klasični balet završila je u Zagrebu, već u dobi od petnaest godina angažirana je u Baletu HNK u Zagrebu. Nepunu godinu nakon toga odlazi na specijalizaciju Baletnu akademiju u Boljšoj teatar.

Po povratku postaje solisticom Baleta HNK u Zagrebu, i gotovo odmah, s osamnaest godina, pleše ulogu Odette/Odilije u Labuđem jezeru, a zatim i Giselle u istoimenom baletu, kao jedna od najmlađih interpretkinja tih uloga u svijetu. Do dvadeset druge godine otplesala je sve glavne uloge u baletnim produkcijama recentnog repertoara matične kazališne kuće u Zagrebu.


Prvi angažman u inozemstvu kao prvakinja baleta dobiva 1982. godine u Pacific North West Balletu u Seattleu, zatim odlazi u Atlanta Ballet te londonski English National Ballet. Za svoja visoka umjetnička ostvarenja dobila je niz nagrada i priznanja, među ostalima Nagradu grada Zagreba, dva puta Nagradu Hrvatskog glumišta i dvaput Nagradu Ana Roje.

U emisiji, uz Irenu Pasarić, sudjeluju Tatjana Lucić Šarić, Milko Šparemblek, Marco Borelli, Roberto Bolle, Dinko Bogdanić i Mihaela Devald

Redateljica je Nana Šojlev, snimatelj Tomislav Kovačić, a montažerka Davorka Feller. Urednica je Lada Džidić Barić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!