12:21 / 11.03.2021.

Autor: HRT

Posebni dodaci

Subotom na Trećem

Subotom na Trećem

Foto: Posebni dodaci / HRT

U subotu, 13. ožujka na Trećem programu od 20:10 ne propustite tradicionalnu godišnju dodjelu nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan u specijalnom izdanju emisije Posebni dodaci. U emisiji će se osim imena nagrađenih filmova moći upoznati i njihovi autori. Pored nagrada za najboje filmove nagrađeni će biti i najbolji hrvatski kritičari i publicisti nagradama Vladimir Vuković i Ante Peterlić.


Nakon odgledanih više od stotinu i pedeset filmova svih rodova i trajanja članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara izabrali su najbolje hrvatske filmove iz protekle godine. Tradicionalno je dodjela nagrada Oktavijan održavana na Danima hrvatskog filma i Pulskom filmskom festivalu no vrijeme je promjena, a uostalom na pragu svoje tridesete godine bio je krajnji čas za emancipaciju. Hrvatsko je društvo filmskih kritičara ustanovilo nagradu 1992. godine a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

Pored osamostaljenja od filmskih festivala novost su i dodatne kategorije u kojima se Oktavijani od ove godine dodjeljuju, a one su namijenjene najboljem dugometražnom dokumentarnom filmu, te najboljoj manjinskoj koprodukciji. 

Jedan se dobitinik Oktavijana već zna: Veljko Bulajić je dobitnik počasnog Zlatnog Oktavijana koji se dodjeljuje za životni doprinos filmskoj umjetnosti. Tim će povodom, nakon proglašenja svih nagrađenih u Posebnim dodacima, biti emitiran i Bulajićev klasik iz 1959. Vlak bez voznoga reda. Nakon filma pogledajte i intervju s Veljkom Bulajićem koji su vodili filmolog Tomislav Šakić i povjesničar filma Daniel Rafaelić.

Urednica je Nataša Vukas-Stanojkovski,  a voditeljica Martina Validžić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!