Posjetilac

25.01.2022.

11:25

Autor: HRT

Ponedjeljak, 7. veljače na Drugom

Ponedjeljak, 7. veljače na Drugom

Foto: Posjetilac / film

Film Posjetilac emitiramo u ponedjeljak, 7. veljače, u 21 sat na Drugom. Osobna je to drama osamljenog čovjeka besciljne egzistencije, no njegova se životna drama prepleće s naoko mnogo potresnijim dramama imigranata. U pozadini njihove priče odvija se život ksenofobične, arabofobične, Amerike poslije 11. rujna.

Prof. Walter Vale predaje na fakultetu već dvadeset godina isti predmet. Neuspješno uči svirati klavir koji mu je ostao nakon smrti supruge. Objavio je tri knjige i piše četvrtu. Nema razumijevanja za privatne probleme svojih studenata ni kolega s posla. Živi sam. Izvan fakulteta osim satova klavira ni s kim se ne druži. Osim mjesta u kojemu živi, ima i stan u New Yorku, u koji rijetko dolazi.

Ovaj put stiže zbog znanstvenog simpozija i u svojem stanu neočekivano zatekne mladi par, Sirijca Tareka i Senegalku Zainab. Neki im je prevarant iznajmio Walterov stan i uzeo novac. Tarek i Zainab namjeravaju otići, no kad shvati da nemaju kamo, Walter im ponudi da ostanu u stanu dok se ne snađu.

video thumb

Uz Tareka uči svirati bubanj i prvi put nakon dugo vremena osjeća da je u nečemu dobar. Međutim, u jednoj od policijskih krontrola uhite Tarika, koji je odrastao u Michiganu i gdje mu živi majka. Zainab se ne usudi posjetiti ga, pa je Walter jedini čovjek preko kojega može komunicirati s vanjskim svijetom. Walter se nakon dugo vremena osjeća potrebnim i korisnim...

Ponedjeljak, 7. veljače na Drugom

Ponedjeljak, 7. veljače na Drugom

Foto: Posjetilac / film

Ovaj je film jedan od najpotresnijih prikaza današnjih Sjedinjenih Država. Proglašen je najboljim nezavisnim filmom 2008. godine. U glavnim ulogama ostvarenja originalnog naslova THE VISITOR iz 2007. su Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira i Hiam Abbass.

Redatelj, scenarist i glumac Tom McCarthy nagrađen je Oscarom za scenarij filma Spotlight (2016.), Zlatnim globusom za scenarij i režiju itd. Za film Posjetilac osvojio je nagradu Interfaith u Brisbaneu za režiju, Grand Special Prize u Deauvilleu, Independent Spirit, te Method Fest, San Diego i Satellite za scenarij. Richard Jenkins bio je nominiran za Oscara za glavnu ulogu, a osvojio je još desetak nagrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!