Poslijepodne jednog fazana

08.08.2021.

14:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Hrvatski film Poslijepodne jednog fazana prikazujemo u petak 13. kolovoza u 22 sata na Trećem programu. Godine 1972. na festivalu u Puli nagrađena Diplomom žirija i Zlatnim vijencem tjednika Studio za najboljeg redatelja debitanta, zanimljiva i zabavna satirična socijalna drama "Poslijepodne jednog fazana" samostalni je dugometražni igrani prvijenac koscenarista i redatelja Marijana Arhanića ("Letači velikog neba"). 

Obrazovanjem povjesničar umjetnosti, Arhanić je bio glumac ("Bakonja fra Brne", "Koncert", "Plavi 9"), kazališni redatelj, umjetnički savjetnik zagrebačke Filmoteke 16, radijski i televizijski novinar, voditelj, scenarist i redatelj koji je potpisao scenarije niza kratkometražnih filmova Bogdana Žižića ("Putovanje", "Moji dragi susjedi", "Posljednja utrka"), ali ponajprije redatelj zapaženih TV dokumentaraca i dvaju igranih filmova. Njegov drugi igrani film "Letači velikog neba", emotivna storija o djeci u ratu, 1977. na Međunarodnom festivalu filmova za mlade u Parizu ovjenčan je Grand prixom, te iste godine nagrađen i na festivalu u Avellinu.

U "Poslijepodnevu jednog fazana" redatelj se uz suradnju koscenarista Davorina Stipetića ("Jedanaesta zapovijed") bavi u vrijeme realizacije filma trendovskom temom otuđenosti i obijesti mladih ljudi, kao i njihovim ispraznim egzistencijama, a priča se odvija u fotografijom Frane Vodopiveca ("Družba Pere Kvržice", "U gori raste zelen bor") efektno iskorištenom ambijentu riječne obale i njezina šipražja. U cjelinu su umetnuti i neki subverzivni detalji, poput naznaka sadomazohizma u odnosu mladog para i istospolne seksualne orijentacije obijesnog glazbenika kojeg raspoloženo tumači R. Šerbedžija ("Kiklop", "Horvatov izbor", "96 sati: Istanbul"). Pored I. Gala ("Most", "Zlatne godine"), J. Mihaljinec (serija "Sumorna jesen") i M. Rupčića (serije "Mačak pod šljemom", "Nepokoreni grad"), Šerbedžijin je partner i legendarni Mišo Kovač koji je u ovom filmu ostvario svoju prvu i jedinu filmsku ulogu.

Poslijepodne jednog fazana socijalna je drama s elementima satire. Nedugo nakon što su se upoznali mladić (S. Belobrk) i djevojka (J. Mihaljinec) stignu na obalu rijeke s nadom da će vrijeme provesti u romantičnom druženju na osami. Međutim, ubrzo ih primijeti psihički nestabilni ribič Milivoj (I. Galo), koji ih počne slijediti nadajući se da će ih promatrati pri vođenju ljubavi. Iz istog ih razloga nedugo potom počnu pratiti i trojica mladića, članovi pop-benda predvođeni obijesnim glazbenikom (R. Šerbedžija). Dok oni sve više zadirkuju mladi par i Milivoja, slučajnim svjedocima tih događaja postat će jedan trkač (F. Majetić) i slijepi ribič (M. Ergović)...

Naslovne uloge tumače Rade Šerbedžija, Igor Galo, Jasna Mihaljinec, Stipe Belobrk, Mišo Kovač, Mile Rupčić, Franjo Majetić i Mato Ergović.

Scenarij potpisuju redatelj Marijan Arhanić i Davorin Stipetić


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!