Pospremanje

28.01.2022.

16:04

Autor: HRT

Nedjelja, 30. siječnja na Trećem

Nedjelja, 30. siječnja na Trećem

Foto: Pospremanje / dokumentarni film

U nedjelju, 30. siječnja, u 20:25 na Trećem programu emitiramo dokumentarni film Pospremanje - portret Georgija Para, snimljen u produkciji Dramskog programa Hrvatske televizije.

Osobitost filma je u tome što o velikom redatelju, pedagogu, kazališnom misliocu i teoretičaru kazališta ne govore njegovi suradnici, prijatelji ili kritičari, već je sastavljen isključivo od materijala pronađenih u Arhivu Hrvatske televizije i Hrvatskog radija u kojima Georgij Paro (1934. - 2018.)govori o svojim režijama, o glumi i glumcima, odnosu prema svojim učiteljima, osobito prema doktoru Gavelli, o mladosti u Karlovcu, redateljskim počecima, ambijentalnom teatru, svojim američkim režijama, pedagoškom radu i prijateljima, o odnosu prema piscu, o scenografiji, kazalištu i politici te promišlja o budućnosti kazališta.

Uz zanimljiv audio i video materijal, nakon dugo vremena vidjet ćemo materijale vezane uz neke od njegovih predstava koje se smatraju prekretnicom u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara, poput probe snimljene dan uoči premijere Krležinog "Areteja" na Bokaru 1972. ili adaptiranja broda u Rijeci dubrovačkoj koji će kao Santa Maria oploviti oko Lokruma ljeta 1973. kao pozornica Krležinog "Kristofora Kolumba". 

Nedjelja, 30. siječnja na Trećem

Nedjelja, 30. siječnja na Trećem

Foto: Pospremanje / dokumentarni film

Georgij Paro nikada nije želio da se o njegovom radu napravi monografija. Jedan je od rijetkih naših redatelja koji je objavio nekoliko knjiga vezanih uz kazalište, stoga je i ovdje veliki redatelj sam ispričao svoju kazališnu priču, što je posveta njegovoj želji vezanoj uz formu filma.

Naziv filma Pospremanje preuzet je naslov njegove zadnje knjige koja i samim imenom upućuje na autorovu želju da posloži, pospremi svoju životnu priču i da se pri tome izdvoji ono što mu je zaista bilo važno.

Scenaristica filma je Lada Džidić Barić. Redatelji su Siniša Bajt i Lada Džidić Barić, direktor fotografije Siniša Galar, majstor montaže Igor Kožić, autorica glazbe Eva Kalogjera, a producentica Sanja Knez.

Dokumentarni film dostupan je i u videoteci multimedijske usluge HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!