17:38 / 28.06.2021.

Autor: HRT

Pospremanje

Subota 10. srpnja na Prvom

Subota 10. srpnja na Prvom

Foto: Pospremanje / dokumentarni film

U subotu, 10. srpnja, na Prvom programu u 20:05 prikazujemo dokumentarni film Pospremanje. Uoči otvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara Hrvatska televizija prikazuje film "Pospremanje - portret Georgija Para" snimljen u produkciji Dramskog programa Hrvatske televizije.

Osobitost filma je u tome što o nedavno preminulom velikom redatelju, pedagogu, kazališnom misliocu i teoretičaru kazališta ne govore njegovi suradnici, prijatelji ili kritičari, već je sastavljen isključivo od materijala pronađenih u Arhivu Hrvatske televizije i Hrvatskog radija u kojima Georgij Paro govori o svojim režijama, o glumi i glumcima, odnosu prema svojim učiteljima, osobito prema doktoru Gavelli, o mladosti u Karlovcu, o redateljskim počecima, o ambijentalnom teatru, o svojim američkim režijama, pedagoškom radu i prijateljima, o odnosu prema piscu, o scenografiji, o kazalištu i politici te promišlja o budućnosti kazališta.

video thumb

Uz zanimljiv audio i videomaterijal, nakon dugo vremena vidjet ćemo materijale vezane uz neke od njegovih predstava koje se smatraju prekretnicom u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara, poput probe snimljene dan uoči premijere Krležina "Areteja" na Bokaru 1972. ili adaptiranja broda u Rijeci dubrovačkoj koji će kao Santa Maria oploviti oko Lokruma ljeta 1973. kao pozornica Krležina "Kristofora Kolumba".

Georgij Paro nikada nije želio da se o njegovu radu napravi monografija. Jedan je od rijetkih naših redatelja koji je objavio nekoliko knjiga vezanih uz kazalište, stoga je i ovdje veliki redatelj sam ispričao svoju kazališnu priču, što je posveta njegovoj želji vezanoj uz formu filma.

Naziv filma "Pospremanje" preuzet je naslov njegove zadnje knjige koja i samim imenom upućuje na autorovu želju da posloži, pospremi svoju životnu priču i da se pri tome izdvoji ono što mu je zaista bilo važno.

Producentica Sanja Knez, scenaristica Lada Džidić Barić, direktor fotografije Siniša Galar, majstor montaže Igor Kožić, autorica glazbe Eva Kalogjera, režija Siniša Bajt i Lada Džidić Barić.

Proizvodnja: Dramski program HTV-a.

Subota, 10. srpnja na Prvom

Subota, 10. srpnja na Prvom

Foto: Pospremanje / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!