09:46 / 14.02.2021.

Autor: HRT

Posrnuli gospodarski div

Ponedjeljak, 15. veljače na Četvrtom

Ponedjeljak, 15. veljače na Četvrtom

Foto: Posrnuli gospodarski div / dokumentarac

U ponedjeljak 15. veljače na Četvrtom programu u 20:05 emitiramo dokumetarni film Posrnuli gospodarski div autorice Zdenke Kardum.

Italija - treće najveće gospodarstvo u eurozoni - prije nekoliko je godina zapala u tešku krizu. Javni dug je veći od 2000 milijardi eura, nezaposlenost je 13 posto, a mladih čak 43 posto. U posljednjih pet godina propalo je 500.000 tvrtki.

Problem korupcije nagriza društvo. Prema statistikama na njega godišnje otpada 60 milijardi eura. Jaz između bogatog sjevera i siromašnog juga u recesiji se još više povećao. Talijanska vlada jedini spas vidi u nastavku provođenja oštrih rezova i reformi.

U dokumentarnom filmu snimljenom 2015. godine autorice Zdenke Kardum pogledajte kako se susjedna Italija nosi s problemima koji je pritišću i s mjerama štednje te zašto se, unatoč tomu što je na rubu dužničkog ropstva, uspijeva prilagoditi novim tržišnim zahtjevima.

Snimatelj je Jure Ožić Bebek, a montažer Saša Petrić.

Dokumentarac pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!