Poštanskim brodom po južnim morima: Od Tahitija do Markižanskog otočja

06.12.2022.

08:52

Autor: HRT

Petak, 16. prosinca na Trećem

Petak, 16. prosinca na Trećem

Foto: Poštanskim brodom po južnim morima / dokumentarni film

Golema prostranstva Tihog oceana prekrivaju čak trećinu našeg planeta. U njemu, ispod i iznad površine, žive brojne životinjske i biljne vrste. Stanovnici Polinezije žive na otocima ovog oceana već tisuću godina te su nekoć bili najbrojnija pomorska nacija na svijetu. S poštovanjem, i od milja, mora nazivaju svojom majkom i temeljem života. Ali kako dolaze do osnovnih potrepština ako žive u takvoj izolaciji, usred golemog oceana? Od Tahitija do Markižanskog otočja, prvi dio dokumentarnog filma Poštanskim brodom po južnim morima ne propustite u petak, 16. prosinca, u 17 sati na Trećem. 

Petak, 16. prosinca na Trećem

Petak, 16. prosinca na Trećem

Foto: Poštanskim brodom po južnim morima / dokumentarna serija

Većina se dobara prevozi brodom, kao što je Aranui koji plovi do najudaljenijeg kutka Polinezije - Markižanskog otočja. Svaka dva tjedna Aranui kreće na putovanje ne bi li otočanima donio sve što im je za život potrebno: hranu, bicikle, kozmetičke proizvode, knjige i slatkiše. Upoznajte ljude koji nastavaju ove udaljene otoke te saznajte više o njihovu životu.  

Petak, 16. prosinca na Trećem

Petak, 16. prosinca na Trećem

Foto: Poštanskim brodom po južnim morima / dokumentarni film

U prvom nastavku, tijekom našeg putovanja na Markižansko otočje, brod Aranui pristaje na pola puta u kristalno bistrom, tirkiznom arhipelagu Tuamotu. Okruženi morskim psima, kuhamo polinezijska jela od namirnica s Aranuija. 540 nautičkih milja dalje, razgledavamo kamene skulpture i ruševine hrama te upoznajemo stanovnike Markižanskog otočja. Oni nas upoznaju s drevnim svijetom u kojem se stoljećima stari običaji spajaju s modernom kreativnošću.

Produkcija: Autentic, NDR, arte, 2021.

Dokumentarni film By Mail Ship Through The South Seas odabrala je Mira Vočinkić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!