Potrošački kod

12.05.2023.

12:23

Autor: HRT

Potrošački kod

Potrošački kod

Foto: Matko Švarc / HRT

Potrošački kod, tjednu emisiju namijenjenu potrošačima, pratite subotom u 16 sati na Četvrtom programu HTV-a. Emisija otkriva probleme s kojima se svakodnevno susreću pri kupnji robe i usluga, donosi savjete i upute.  

U novom izdanju emisije, 13. svibnja,  govorimo o Direktivi EU-a o zabrani programiranog kvarenja uređaja. Europska unija uvodi obvezne oznake o trajnosti uređaja. Novim zakonom zabranit će se prodaja uređaja koji imaju ugrađene kvarove te osigurati njihovo dulje trajanje, veća mogućnost popravaka, poboljšanje oznaka o održivosti proizvoda te jeftiniji i dostupniji rezervni dijelovi.

Potrošači će novim zakonom biti bolje zaštićeni od lažnog reklamiranja i bolje informirani o tome koji proizvođači proizvode dugotrajnije i kvalitetnije uređaje. Dio je to nove Direktive EU-a o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji. Gosti su: Marina Novaković Matanić, Udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovca - Korana, i Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodaju. 

Urednica i voditeljica je Sanja Smiljanić Grubišić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a emitirana izdanja pronađite u videoteci platforme.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!