20:49 / 01.07.2021.

Autor: HRT

Povratak

Petak 16. srpnja na Trećem

Petak 16. srpnja na Trećem

Foto: Povratak / film

U petak 16. srpnja na Trećem programu u 21:55 prikazujemo hrvatski film Povratak (1979.). Ovo je treći partizanski film Antuna Vrdoljaka, također snimljen prema istinitim događajima, iako su mu mnogo poznatiji "Kad čuješ zvona" i "U gori raste zelen bor". Na festivalu u Puli 1979. Boris Dvornik je za ulogu Frane nagrađen Zlatnom arenom, snimatelj Tomislav Pinter (ex aequo s filmovima Iskanja i Novinar) dobio je Foto i Kodak Pathe; Niš 79' - Grand prix Ćele kula Radi Šerbedžiji (ex aequo s ulogama u Novinaru i Usijanju), Matku Ragužu Specijalna diploma; Vrnjačka banja 79' - 2. nagrada za scenarij.

Rat je završio i partizan Frane (B. Dvornik) vraća se kući u podbiokovski kraj. Prisjeća se s mladim suborcem početka rata kad je žandarmerijski zapovjednik (R. Šerbedžija) uhitio skupinu seoskih mladića kod kojih je pronađeno oružje.

Frane im želi pomoći i poveže se s lokalnim komunistima, golobradim mladićima, kojima se ubrzo nametne svojim iskustvom. Otac (F. Šovagović) jednog od uhićenih mladića želi riješiti problem mirnim putem, ali Frane pokreće akciju oslobađanja...

U naslovnim su ulogama Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Rade Šerbedžija, Boris Buzančić, Milena Dravić, Matko Raguž, Dušica Žegarac, Vinko Kraljević i Dragan Despot.

Scenarist i redatelj je Antun Vrdoljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!