08:19 / 09.02.2022.

Autor: HRT

Povratak medvjeda

Srijeda, 23. veljače na Drugom

Srijeda, 23. veljače na Drugom

Foto: Povratak medvjeda / dokumentarni film

Dokumentarni film Povratak medvjeda emitiramo u srijedu, 23. veljače, u 16:45 na Drugom. Film prikazuje jedan od najuzbudljivijih i najkontroverznijih programa vraćanja divljih životinja u prirodu u europskoj povijesti - povratak medvjeda.

To bi mogla biti vrhunska priča o uspjehu koja pokazuje da smo spremni dijeliti zemlju s grabežljivcem kojega smo prethodno u velikim dijelovima Europe izlovili do izumiranja. Znanstvenici se nadaju da će njihovo ponovno uvođenje imati pozitivan učinak na cijeli ekosustav.

Srijeda, 23. veljače na Drugom

Srijeda, 23. veljače na Drugom

Foto: Povratak medvjeda / dokumentarni film

U filmu se uspoređuje kako mrki medvjedi žive i koegzistiraju s ljudima u Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Nacionalnom parku Abruzzo u Italiji, gdje nikad nisu izumrli, sa situacijom u francuskim Pirenejima i Trentinu na sjeveru Italije, gdje ih trenutačno ponovno uvode. No, je li Europa spremna prihvatiti to breme suživota s mrkim medvjedima?

Dokumentarni film RETURN OF THE BEARS odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!