08:30 / 08.10.2021.

Autor: HRT

Pravi Lawrence od Arabije

Subota, 23. listopada na Drugom

Subota, 23. listopada na Drugom

Foto: Pravi Lawrence od Arabije / dokumentarni film

U subotu, 23. listopada na Drugom programu u 20:05 emitiramo dokumentarni film Pravi Lawrence od Arabije. Stvarni Lawrence od Arabije je Thomas Edward Lawrence, britanski obavještajac proslavljen kao legenda zbog odvažnih napada u Prvome svjetskom ratu. Ali tko je zapravo bio čovjek poznat kao 'Lawrence od Arabije' i kako je postao vođa male vojske Arapa s kojom je porazio tursku vojsku, četvrtu po veličini na svijetu? Film otkriva čovjeka koji stoji iza mita. Intrigantnim intervjuima sa stručnjacima i nizom arhivskih snimki, filmova, dnevnika, pisama i novina iz onoga vremena film oživljava ovu krajnje osobnu dramu. Priča o T.E. Lawrenceu je vrhunska priča o hrabrosti i krivnji, izdaji i pobjedi.

video thumb

Od ranih godina njegova odrastanja u ruralnom Walesu, film prikazuje kako je Lawrence od studenta arheologije iz Oxforda prešao u borbu zajedno s arapskim gerilskim snagama na Bliskom istoku tijekom arapske pobune.

Saznat ćemo i kako je Lawrenceova uloga u ujedinjavanju arapskih plemena protiv Turaka pokrenula lanac događaja koje on nije mogao zaustaviti. Jer ti događaji i danas iz temelja oblikuju odnose Arapa i Zapada.

T. E. Lawrence je i autor ratnih memoara "Sedam stupova mudrosti" u kojima je ovjekovječio svoje sjajne pustolovine.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Subota, 23. listopada na Drugom

Subota, 23. listopada na Drugom

Foto: Pravi Lawrence od Arabije / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!