Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

12.06.2021.

14:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Hrvatski film Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, snimljen 1973. godine u režiji Krste Papića, emitiramo u petak 18. lipnja u 22:55 na Trećem programu HTV-a.

U selu Mrduši Donjoj priprema se proslava godišnjice izbora predsjednika seljačke zadruge. On zapovijedi učitelju da pripremi kazališni komad koji bi se izveo u selu. Učitelj se dvoumi, jer je predsjednik negdje čuo za "Hamleta" pa želi upravo taj komad. Započinje groteskno pripremanje "Hamleta" u ovom dinarskom selu. Ulogu kralja Klaudija i kraljice preuzimaju predsjednik zadruge i njegova ljubavnica.

Dok se komad priprema, teče druga, ali "Hamletu" slična drama. Naime, predsjednik je lažno optužio blagajnika zadruge, bivšeg borca, za zloupotrebu zbog čega je ovaj zatvoren. Njegov sin nastoji razotkriti tu prljavu rabotu i oprati čast svoga oca. Od službenika u zadruzi nastoji dobiti dokumente, ali oni su skriveni. Njegova djevojka, koja u predstavi igra Ofeliju želi mu pomoći...

U filmu glume Rade Šerbedžija, Milena Dravić, Fabijan Šovagović, Ljubiša Samardžić, Krešimir Zidarić, Zdenka Heršak, Izet Hajdarhodžić... Scenaristi su redatelj Krsto Papić i Ivo Brešan.

Montažerka je Lida Braniš Bobanac, scenograf Željko Senečić, a glazbu potpisuje Đelo Jusić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!