Preko Atlantika

25.11.2021.

13:40

Autor: HRT

Petak, 10. prosinca na Drugom

Petak, 10. prosinca na Drugom

Foto: Preko Atlantika / serija

"Preko Atlantika" povijesna je dramska serija smještena u Norvešku i Sjedinjene Američke Države u doba Drugog svjetskog rata.  Prva i druga epizoda na rasporedu su u petak 10. prosinca od 21:55 na Drugom programu HTV-a.

Serija u osam nastavaka obrađuje široku paletu događaja, no poseban naglasak stavljen je na odnos norveške krunske princeze Märthe i američkog predsjednika Franklina Roosevelta tijekom razdoblja u kojem je Märtha bila izbjeglica u SAD-u nakon nacističke okupacije Norveške 1940. godine.

video thumb

U prvoj epizodi norveška krunska princeza Märtha (S. Helin) i njezin suprug, prijestolonasljednik Olav posjećuju američkog predsjednika Franklina Roosevelta (K. MacLachlan) 1939. Već godinu poslije prisiljeni su pobjeći iz svoje zemlje zbog nacističke invazije.

U drugoj epizodi princ Olav i kralj planiraju bijeg iz zemlje. Za to vrijeme princeza Märtha i djeca sklone se kod rođaka iz švedske kraljevske obitelji. No nacisti prijete švedskom kralju zbog pružanja utočišta norveškoj princezi.

Naslovne uloge tumače Sofia Helin, Kyle MacLachlan, Tobias Santelmann, Soren Pilmark

Režiseri su Alexander Eik i Janic Heen

Autor dramske serije Atlantic Crossing je Alexander Eik, a odabrala Martina Rajšek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!