Prepustite je nebu

14.05.2022.

16:13

Autor: HRT

Nedjelja, 29. svibnja na Prvom

Nedjelja, 29. svibnja na Prvom

Foto: Prepustite je nebu / film

Melodramu Prepustite je nebu prikazujemo u nedjelju, 29. svibnja, u 23:20 na Prvom. 

Dok poslije odslužene dvogodišnje kazne izlazi iz zatvora, novinar Richard Harland na putu kući prisjeća se prošlosti. Prije nekoliko godina upoznao je privlačnu i otmjenu Ellen Brent koja se u njega zaljubila na prvi pogled. No Richard tada nije znao da je Ellen privukao isključivo zbog svoje sličnosti s njezinim pokojnim ocem, s kojim je ona bila opsesivno povezana.

Iako je bila zaručena za ambicioznog političara Russella Quintona, Ellen je odlučno prekinula njihove zaruke te pričom o velikoj žalosti za pokojnim ocem Richarda privoljela na ženidbu. Ubrzo je izbila na vidjelo njezina ljubomora i posesivnost, zbog kojih se vrlo grubo odnosila prema svakome u Richardovu društvu. Među ostalima, tu su bili i njegov mlađi brat, invalid Danny, te njezina posvojena sestra Ruth za koju je Ellen posumnjala da je Richardova ljubavnica...

Godine 1946. od četiri nominacije za Oscara, uključujući onu za najbolju glavnu žensku ulogu, ovjenčana Akademijinom statuom za najuspjeliju fotografiju, izvrsna melodrama Johna M. Stahla izuzetno je uspjela adaptacija istoimenog romana američkog književnika Bena Amesa Williamsa. Scenarij filma naslovljenog citatom iz Shakespeareova "Hamleta" potpisuje Jo Swerling, za predložak remek-djela "Ponos Yankeeja" Sama Wooda nominiran za Oscara.

Jedan od 36 utemeljitelja američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, John Michael Stahl je najpoznatiji kao redatelj za tri Oscara nominirane melodrame "Imitacija života" iz 1934. i žanrovski srodne te podjednako uspjele "Veličanstvene opsesije" iz 1935. godine, filmova čije će sjajne prepravke dva desetljeća poslije snimiti Douglas Sirk.

Ovaj njegov film je provokativno ostvarenje narativno razdijeljeno na poglavlja, koje melodramski okvir spretno nadograđuje elementima sapunice te imponira sugestivnom i atmosferičnom režijom, suptilnim psihološkim nijansiranjem likova i njihovih odnosa, impresivnom fotografijom četverostrukog oskarovca Leona Shamroya i odličnom glazbom čak deveterostrukog oskarovca Alfreda Newmana. U glavnoj ulozi ostvarenja LEAVE HER TO HEAVEN iz 1945. godine nastupa za Oscara nominirana Gene Tierney, a uz Cornela Wildea njezini su partneri ikona horora Vincent Price i Jeanne Crain.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!