09:38 / 17.06.2021.

Autor: HRT

Priča Eve Schwarz

Utorak 22. lipnja

Utorak 22. lipnja

Foto: dokumentarni film / Priča Eve Schwarz

U utorak 22. lipnja na Prvom programu u 14 sati prikazujemo dokumentarni film Priča Eve Schwarz.

Filmska biografija čakovečke Židovke iz jedne od najuglednijih židovskih obitelji u Međimurju. Priča je to o Čakovcu prije 2. svjetskog rata, o nesretnim vremenima i stradanju međimurskih Židova u holokaustu, o životu naše junakinje u Budimpešti nakon rata te o potrazi za ocem koji je (kako se ispostavilo) stradao u Auschwitzu

Temeljen na knjizi "Iz pepela čakovečke sinagoge" povjesničara Branimira Bunjca i napravljen kao kombinacija monodrame (u trenutku snimanja filma Eva Schwarz već je bila pokojna) i dokumentarca, film prikazuje intimnu ispovijed glavne junakinje, ali i pokušava dati povijesni okvir njezinog života u turbulentnim vremenima rata i poraća, te daje pregled sudbine međimurske židovske zajednice.

Dokumentarni dio filma je sniman na autentičnim lokacijama (Čakovec, Budimpešta, Auschwitz, Buchenwald, Sommerda), uz korištenje arhivskog materijala HRT-a i Mađarskog filmskog arhiva, dok je igrani dio (s Blankom Bart koja je utjelovila Evu Schwarz) sniman u Zagrebu i temelji se na već spomenutoj knjizi njezinih intervjua koju je dramaturški obradila Maja Gregl. Glazbu za film komponirao je Alfi Kabiljo, a izveo Simfonijski orkestar HRT-a.

Scenarij: Maja Gregl i Ivica Dlesk
Režija: Ivica Dlesk
Montaža: Staša Čelan
Snimatelj: Davor Petričić
Produkcija: HTV, 2017.
Urednik: Ivica Dlesk
Producenti: Marina Trandler, Sanja Knez i Sunčana Hrvatin Kunić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!