Priča iz Bronxa

20.06.2022.

13:46

Autor: HRT

Nedjelja, 3. srpnja na Drugom

Nedjelja, 3. srpnja na Drugom

Foto: Priča iz Bronxa / film

U nedjelju, 3. srpnja na Drugom programu u 21:25 prikazujemo dramu Priča iz Bronxa (1993.). Mnogo više od gangsterskog filma Priča iz Bronxa ima zanimljivu, slojevitu priču i psihološki dorađene likove. Iako ima dosta nasilja, naglasak je na odnosima između Calogera i njegova oca Lorenza i lokalnog mafijaša Sonnyja. Priča je ispričana u prvom licu, iz perspektive odraslog Calogera. Zanimljivo je da je scenarij za film prema vlastitoj drami napisao glumac Chazz Palminteri, te da ga je režirao Robert De Niro. Bio je to prvi De Nirov redateljski posao. 

video thumb

New York 1960. Dječak Calogero odrasta u radničkoj obitelji talijanskog podrijetla. Njegov otac Lorenzo radi kao vozač autobusa i s ponosom odbija imati bilo kakve veze s nepoštenim načinom zarade. Iako Calogero voli oca, potajno se divi lokalnom mafijašu Sonnyju, glavnom čovjeku u četvrti, kojega se svi boje. Kad jednom Sonny na ulici ubije čovjeka, mali Calogero - jedini svjedok ubojstva - ne oda ga policiji.

Time dobiva Sonnyjevu zahvalnost i poštovanje i Sonny ga uzima pod svoje okrilje. 

Nedjelja, 3. srpnja na Drugom

Nedjelja, 3. srpnja na Drugom

Foto: Priča iz Bronxa / film

Otac Lorenzo protivi se tom prijateljstvu. Počinje grčevitu borbu da ne izgubi sina i da mu ne dopusti mafijaški život.  S druge strane, između dječaka i mafijaša razvija se poseban odnos, postaju povezani kao da su otac i sin. Calogero kao da ima dva oca, samo mu obojica daju različite savjete i jedan drugoga ne podnose.

Kao mladić, Calogero se zaljubi u crnkinju, ali to skriva od svojih prijatelja, koji spremaju pohod na crnačku četvrt...  

Nedjelja, 3. srpnja na Drugom

Nedjelja, 3. srpnja na Drugom

Foto: Priča iz Bronxa / film

Glumačku postavu čine Robert De Niro, Chazz Palminteri, Lillo Brancato, Francis Capra, Taral Hicks.

Scenarij potpisuje Chazz Palminteri, a režiju Robert De Niro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!