07:18 / 27.10.2020.

Autor: HRT

Priča o znanstvenoj fantastici Jamesa Camerona: Čudovišta

-

-

Foto: - / -

Cameron nas vodi na putovanje kroz istraživanje i otkrića, pomaže nam da shvatimo odakle ideje znanstvene fantastike potječu i kamo nas vode.
8. studenoga na HRT – HTV 3 u 16:15

Dokumentarna serija donosi intiman pogled na podrijetlo žanra koji je postao temelj popularne kulture. U svakoj od šest epizoda Oscarom nagrađeni scenarist, redatelj i producent James Cameron istražuje korijene znanstvene fantastike, njezinu futurističku viziju i našu fascinaciju njezinim idejama.

Čut ćemo njegove razgovore s najpoznatijim pripovjedačima, zvijezdama i drugima čije su ideje definirale to područje, među kojima su Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith, Sigourney Weaver i još stotinu drugih sudionika u seriji.

Cameron nas vodi na putovanje kroz istraživanje i otkrića, pomaže nam da shvatimo odakle ideje znanstvene fantastike potječu i kamo nas vode. ČUDOVIŠTA

Što nas plaši - i zašto nam se to toliko sviđa? Čudovišta znanstvene fantastike omogućuju nam da istražujemo mračne dijelove sebe - dijelove za koje ni ne želimo priznati da postoje. Ta znanstveno zasnovana čudovišta pojednostavljuju naše strahove - od nepoznatoga, od prijestupa, od drugih - na vidljivu, instinktivnu prisutnost. A znanstvena fantastika čudovištima zapravo duguje i svoje postojanje: Frankenstein Mary Shelley većina stručnjaka smatra prvim djelom koje razmatra znanost i njezin utjecaj na društvo. Od Godzile do Jurskoga parka, od Stvora do Stranger Things, istražujemo kako je znanstvena fantastika iskoristila snagu straha.

Dokumentarnu seriju JAMES CAMERON'S STORY OF SCIENCE FICTION odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!