Prije svih: Akcija Miljevci 1992.

04.06.2021.

12:54

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U ponedjeljak 7. lipnja u 20:10 na Prvom programu HTV-a prikazujemo dokumentarni film Prije svih: Akcija Miljevci 1992.

Ovo je prvi dokumentarac koji prikazuje kontroverznu ali i herojsku, uspješnu vojnu akciju oslobađanja Miljevaca.

Miljevci su bili strateški iznimno važna točka jer je neprijatelj na Miljevačkom platou držao cijeli Šibenik i širu okolicu na dlanu. Nakon prethodnog osvajanja pozicije Nos Kalik, koji je bio svojevrsno predvorje Miljevačkog platoa, krenula je akcija oslobađanja miljevačkih sela.

Operacija Miljevci bila je prva organizirana akcija oslobađanja okupiranih hrvatskih teritorija u Domovinskom ratu. Organizirana je gerilski, bez znanja i potpore državnoga vrha i bez potpore međunarodne zajednice. Izvedena je briljantno i precizno - u samo jedan dan oslobođen je čitav Miljevački plato, nažalost ne i bez žrtava.

video thumb

Cijela operacija bacila je novo svjetlo na hrvatsku obranu u Domovinskom ratu, kako u očima neprijatelja koji je shvatio da se Hrvatska neće lako pokoriti, tako i u očima međunarodne zajednice.

Protagonisti filma su zamjenik glavnog zapovjednika Ivan Vukić Niper koji je i osobno sudjelovao u najtežim operacijama na Miljevačkom platou te glavni zapovjednik akcije Krunoslav Mazalin. U filmu govore i mnogobrojni branitelji koji su sudjelovali u akciji, ostali zapovjednici brigada te civili na čije su živote ti dani ostavili neizbrisiv trag.

Dobra organizacija, visoka motiviranost vojnika i zapovjednika te izrazita vojna profesionalnost razlozi su zbog kojih je operacija Miljevci uvrštena u jednu od najznačajnijih i najuspješnijih operacija Domovinskog rata.

Redatelj je Ivan Mokrović, a producent Dominik Galić.

Osim na HTV1, film možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!