Primati: Obitelj je sve

06.07.2022.

11:02

Autor: HRT

Srijeda, 20. srpnja na Prvom

Srijeda, 20. srpnja na Prvom

Foto: Primati / dokumentarna serija

U srijedu, 20. srpnja na Prvom programu u 20:10 prikazujemo drugu epizodu dokumentarne serije Primati: Obitelj je sve. Za primate obitelj je važna. Među svim životinjskim skupinama na svijetu primati imaju najsloženiji društveni život. Od sumračnih lišćarskih majmuna koji se nadmeću u čuvanju mladunaca do gibona koji s prijateljima uče akrobacije među krošnjama stabala, prijatelji i obitelj u središtu su života primata.

U Amazoniji upoznajemo ženku starješinu majmuna pauka, koja svoj čopor vodi do jedinstvenog izvora hrane: vodenih biljaka koje su poplavne bujice donijele na dohvat ruke. Pokazuje im kako se, služeći se svojim izvanrednim repovima kao sigurnosnom užadi, mogu pogostiti tom inače nedostupnom blagodati.

video thumb

Na Šri Lanki susrećemo bizarnog vitkog lorisa u najkrupnijem planu kojim je ta vrsta ikad snimljena. U atlantskim šumama Brazila promatramo dan u životu najpožrtvovnijeg oca među svim primatima. Omaleni mužjak zlatoglavog lavovskog tamarina čuvar je, navigator i, po potrebi, taksi-služba za svoje zahtjevno potomstvo.

S obitelji dolazi i hijerarhija, a oni na vrhu stalno su ugroženi. Za hanumanovog langura prekrivenog ožiljcima iz bitke napad je najbolji oblik obrane kada njegovu čoporu zaprijeti skupina samaca. U Maroku stari mužjak berberskog makaka mora pronaći nove prijatelje s kojima će se grliti kad mu zaprijete niske temperature i nagle snježne oluje.

Srijeda, 20. srpnja na Prvom

Srijeda, 20. srpnja na Prvom

Foto: Primati / dokumentarna serija

To je naša životinjska obitelj, ali imamo još toliko toga naučiti o njoj. Godine 2017. objavljena je vijest o novoj vrsti primata, tapanulijskom orangutanu, a mi dijelimo neke od prvih dirljivih slika majke i dojenčeta. Već su među najugroženijim čovjekolikim majmunima na svijetu. To je konačni portret naše najbliže rodbine, u ključnom trenutku.

Fascinantno društveno ponašanje, nove vrste i nezaboravni likovi. Upoznajte primate u njihovim najdruštvenijim trenucima.

Produkcija: BBC Studios za BBC i PBS u suradnji s Thirteen Productions LLC

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!