08:42 / 11.03.2021.

Autor: HRT

Primati: Tajne opstanka

Petak, 26. ožujka na Drugom

Petak, 26. ožujka na Drugom

Foto: Primati / dokumentarna serija

U petak, 26. ožujka na Drugom programu u 20:05 ne propustite 1. epizodu dokumentarne serije Primati. Primati su društvene životinje. Mogu nas zastrašivati, ali i pokazivati emocije, obzirnost i brižnost. Mnogobrojna ekipa, koja se sastoji od životinja svih oblika i veličina, od divovskih gorila do gipkih lemura, snimljena je u čudesnim krajolicima od Himalaje do amazonske prašume. Ovo je potresno i često zapanjujuće istraživanje velike strasti koju čovječanstvo gaji prema svojim najbližim rođacima.

video thumb

Primati su osvojili svijet: od snijegom prekrivenih planina do prašnjavih ulica, neprohodnih poplavljenih šuma i otvorenih savana. Ova epizoda otkriva izvanredne strategije kojima se čovjekoliki i obični majmuni i lemuri moraju služiti kako bi preživjeli na najmanje izglednim mjestima.

Vremena su teška za čopor bradatih kapucina u brazilskoj pustoši. Hrana i voda su oskudni nakon osam mjeseci bez kiše. Ali majmuni mogu nešto što može vrlo malo primata: služe se oruđem i čak ga izrađuju.

Petak, 26. ožujka na Drugom

Petak, 26. ožujka na Drugom

Foto: Primati / dokumentarna serija

Za druge primate izazov je društvene prirode. Na dalekom otoku uz zapadnu afričku obalu susrećemo drila, možda najmanje poznatog od svih majmuna. Mužjaci se moraju boriti za mjesto u hijerarhiji, a oni koji se ne mogu nadmetati, bivaju prognani. Upoznajemo dva takva izopćenika, koji su u labavom savezu da im bude lakše.

Među bujnim zelenilom indijskih Zapadnih klisura lavorepi makaki odustali su od suradnje radi eksploatacije. Monsunske kiše donose sezonu hljebovca. Gromade od po 10 kg najveći su plodovi nekog stabla na svijetu, ali kako prepoznati koji je zreo? Ovi pametni primati puštaju velike vjeverice da to otkriju, a zatim se silom uklope u gozbu.

Od pavijana suočenih s leopardom do rezus makaka koji šarmom postižu lagodan život, upoznajte primate koji rješavaju životne probleme na najneobičnijim mjestima i na najneočekivanije načine.

Produkcija: BBC Studios za BBC i PBS u suradnji s Thirteen Productions LLC

Odabrala je Mira Vočinkić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!