Priroda u simbiozi

20.03.2023.

12:19

Autor: HRT

Četvrtak, 30. ožujka na Drugom

Četvrtak, 30. ožujka na Drugom

Foto: Priroda u simbiozi / dokumentarna serija

Oprašivanje, grabežljivci, parazitizam i simbioza - biološka interakcija između vrsta stalna je i ključna za opstanak prirode. Ona je izvor nevjerojatne biološke raznolikosti našeg planeta.  

Živa bića morala su se razvijati i pribjeći izumljivanju kako bi mogla iskorištavati druge vrste za ono što sama nisu sposobna. A mašta na tom području nema granica. Uzmimo kukce, na primjer, koji lete s cvijeta na cvijet. Tako se hrane i oprašuju ih. Leptiri polažu jaja samo na određene vrste biljaka, stabla gljivama omogućuju bujanje u sjeni svojih grana. Svaka vrsta ovisi o nekoj drugoj vrsti, a ugrozimo li jednu, ugrozili smo ih sve.  

Četvrtak, 30. ožujka na Drugom

Četvrtak, 30. ožujka na Drugom

Foto: Priroda u simbiozi / dokumentarna serija

U prvoj epizodi pogledajte:

Svaka vrsta ovisi o drugoj kako bi opstala. Tako je u cijelom svijetu. Ovi sjajni odnosi gradili su se milijunima godinama. U neprijateljskom planinskom okruženju, flora i fauna morale su pokazati nevjerojatnu domišljatost i stvoriti snažne saveze kako bi se mogle prilagoditi ekstremnim visinama i vremenskim uvjetima. 

Prvi nastavak dokumentarne serije Priroda u simbiozi, koju je odabrala Mira Vočinkić, slijedi u četvrtak, 30. ožujka, u 11:15 te u 19:25 na Drugom.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!