14:41 / 27.09.2021.

Autor: HRT

Prirodne sile: Vatra i led

Utorak, 5. listopada na Prvom

Utorak, 5. listopada na Prvom

Foto: Prirodne sile / dokumentarna serija

Turbulentne vremenske prilike stalan su nam podsjetnik na sile prirode. Katkad osjetimo njihovu snagu kroz prirodne katastrofe, no silina prirode svaki dan stavlja svijet na kušnju. Prvi nastavak dokumentarne serije Prirodne sile, pod nazivom Vatra i led, ne propustite u utorak, 5. listopada, u 21:05 na Prvom.

video thumb

Zemlja se neprestano mijenja. Katkad ne možemo a da ne zamijetimo taj proces, primjerice kada vulkan izbaci lavu u golemoj erupciji. No i hladnoća otežava život, a to je najvidljivije na polovima gdje mogu preživjeti samo stvorenja koja su im savršeno prilagođena. Na godinu na Zemlju padne dovoljno kiše da napuni Empire State Building pola milijuna puta! 90 posto prirodnih katastrofa izazivaju poplave.

No tu je i vrućina. Pustinje prekrivaju 5 posto Zemljine površine i ondje temperature dosežu i više od 50 stupnjeva celzija. Prirodne sile oduvijek su oblikovale planet i svojom silinom izazivaju strašna razaranja, no istodobno stvaraju nove prilike za život.

Utorak, 5. listopada na Prvom

Utorak, 5. listopada na Prvom

Foto: Prirodne sile / dokumentarna serija

1. epizoda

Turbulentne vremenske prilike stalan su nam podsjetnik na sile prirode. Bilo da su vulkanske eksplozije na Islandu ili snijeg u Andama, krajolici se mijenjaju nevjerojatnom brzinom. Unatoč izazovima životinje su se prilagodile, baš kao i mi.

Zemlja nije statična stijena. Katkad je proces veoma suptilan, a katkad ne možemo a da ne zamijetimo taj proces, primjerice kada vulkan izbaci lavu u golemoj erupciji. No razaranje je istodobno i stvaranje.

Dokumentarnu seriju FORCES OF NATURE odabrala je Mira Vočinkić.

Produkcija: NDR Naturfilm i Doclights

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!