Prirodni raj - nepripitomljeni planet

04.01.2022.

12:31

Autor: HRT

Utorak, 18. siječnja na Prvom

Utorak, 18. siječnja na Prvom

Foto: Prirodni raj - nepripitomljeni planet / dokumentarna serija

Otputujte u najudaljenije kutke planeta i otkrijte tajne preostalih netaknutih krajolika koji vrve životom. U utorak 18. siječnja na Prvom u 21:05 ne propustite dokumentarnu seriju  Prirodni raj - nepripitomljeni planet.

Pustinja Namib i Patagonija ubrajaju se u područja koja su ostala uglavnom nepromijenjena čovjekovim utjecajem, zahvaljujući udaljenom položaju i nepovoljnoj klimi. U tim krajevima život još izgleda onako kako ga je priroda zamislila. Riječ je o jedinstvenim, osjetljivim ekosustavima, s cijelim bogatstvom biljnih i životinjskih vrsta. Ova serija prikazat će nam neke od tih prelijepih krajolika. Primjenom najnovije tehnologije otkriva dosad nepoznato ponašanje nekih vrlo poznatih životinja.

Utorak, 18. siječnja na Prvom

Utorak, 18. siječnja na Prvom

Foto: Prirodni raj - nepripitomljeni planet / dokumentarna serija

U svakoj epizodi istražujemo po jedan rajski vrt - od tajanstvenih, maglovitih prašuma na Borneu do bujne ljepote afričke poplavne nizine Luangwe. Dok se civilizacija sve više približava ovim krhkim krajevima, vrijeme je da otkrijemo njihove priče. 

1. epizoda:

Od svih otoka na svijetu, Borneo je najbogatiji kišnom šumom, koja je stanište za 60 000 biljnih i životinjskih vrsta. Od toga su 6000 endemi, a nove se vrste otkrivaju gotovo svakodnevno. Ali taj "raj" je iluzija. Bujna prašuma raste na tankom sloju tla siromašnom hranjivim tvarima, koji tisućljećima ispire kiša. Otkrit ćemo kako ju je žestoka borba za hranjive tvari pretvorila u rekordera bioraznolikosti.

Prašuma na Borneu jedna je od najstarijih na svijetu, u kojoj rastu najviša tropska stabla uopće. Otok je smješten na ekvatoru pa na njemu cijele godine vlada topla i vlažna klima. U podnožju planina obavijenih maglom i pod gustim krošnjama, ovaj tajanstveni svijet vrvi životom. 

video thumb

U ovoj epizodi vidjet ćemo mladog dugorepog nosana koji mora prvi put skočiti u rijeku punu krokodila i plivanjem spašavati živu glavu; orangutanicu koja traži hranu za mladunca prateći "kartu" koju je zapamtila kako bi došla do stabala s plodovima; stjenicu ubojicu koja premaže prednje članke ljepljivim sokom kako bi uhvatila termite, ali i partnera! 

Upoznat ćemo rijetkog malajskog medvjeda koji u krošnjama traži med, a tu je i par pametnih kljunorožaca koji su naučili kako vegetarijansku prehranu nadopuniti šišmišima koje hvataju u letu.

Dokumentarnu seriju EDEN - UNTAMED PLANET odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!