14:34 / 28.09.2021.

Autor: HRT

Oproštaj od glazbe

Petak, 8. listopada na Trećem

Petak, 8. listopada na Trećem

Foto: Oproštaj od glazbe / dokumentarni film

Dokumentarni film Oproštaj od glazbe prikazujemo u petak 8. listopada u 20:10 na Trećem. Lirski portret briljantnog, a problematičnog umjetnika istražuje kompleksnosti nadarenog, filozofski okrenutog čovjeka i ogoljuje duboko ukorijenjene probleme koji se nalaze netom ispod površine. Jednom od najdojmljivijih irskih tradicionalnih glazbenika Tonyju MacMahonu nedavno je dijagnosticirana Parkinsonova bolest pa on rapidno gubi vještine muziciranja. 

Petak, 8. listopada na Trećem

Petak, 8. listopada na Trećem

Foto: Oproštaj od glazbe / dokumentarni film

Gubitak kreativnog glasa polako mu ubija duh i to ga dovodi do pripremanja vlastite smrti putem potpomognutog samoubojstva.

U svome neponovljivom lirskom stilu Tony prepričava ključna zbivanja koja su mu obilježila život, oblikovala stavove i utjecala na njegovu umjetnost. Kopajući duboko po svojim mentalnim tjeskobama, Tony prepričava tešku priču o euforičnim vrhuncima i poraznim padovima.

Ovo je priča o dugoj i često skrivanoj borbi s bipolarnim poremećajem. Borba je to u kojoj je Tony pokušao iskoristiti svoje jedinstvene strasti i kreativnost kako bi svoje mračne strane pretvorio u svjetlost.

Režiser i producent je Cathal O Cuaig, a odabrala Mira Vočinkić.

Produkcija: Runda Productions

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!