11:25 / 06.05.2021.

Autor: HRT

Prix Circom 2020.: Posjet

Petak, 21. svibnja na Trećem

Petak, 21. svibnja na Trećem

Foto: The Visit / dokumentarac

U petak 21. svibnja u 23:20 na Trećem programu HTV-a prikazujemo dokumentarni film Posjet (The Visit). 

Povodom dvjestote obljetnice Nacionalnog muzeja Prado Telemadrid priključio se ovoj proslavi snimajući pionirskim formatom, putem koncepta slow TV-a, trosatni posjet najreprezentativnijim dvoranama ove ustanove u kojoj su se posjetitelji mogli diviti najprepoznatljivijim slikama koje vise na njezinim zidovima.

Posrijedi je jedinstveno televizijsko iskustvo, posjet u realnom vremenu u kojem je kamera posjetila djela dvadesetak velikih majstora i umjetnika. Bila je to sjajna prilika da na jedinstven način ushićeno zastanemo pred remek-djelima kao što su Goyino "Strijeljanje 3. svibnja", El Grecov "Portret plemića s rukom na prsima", Boschov "Vrt naslada" ili Velázquezova "Las meninas". Opušten i ugodan način koji nam je omogućio da obiđemo svijet i Španjolsku kroz poteze kistom i kroz različita stoljeća.

Kamera je prolazila među mnoštvom posjetitelja koji su došli u Prado i zabilježila sve na što je naišla. Put je započeo kod ulaza Puerta de los Jerónimos i tako sve do izlaska. Bez naratora u pozadini, u tišini, osluškujući korake i mrmljanje prolaznika, kao da muzejom prolazimo mi.

Obilazak je tek povremeno popraćen kakvim tekstom koji ističe ime autora, djela, godinu nastanka ili kakav detalj o djelu ili autoru.

Dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!