09:22 / 16.04.2021.

Autor: HRT

Prix Circom 2020: Krijumčari otpada

U noći na subotu 30. travnja/1. svibnja na HTV3

U noći na subotu 30. travnja/1. svibnja na HTV3

Foto: The Waste Smugglers / dokumentarac

Već desetljećima zakonom je zabranjeno izvoziti elektronički otpad iz Europe u Afriku. No poštujemo li mi to? Dokumentarni film Krijumčari otpada prikazujemo u noći na subotu 30. travnja/1. svibnja u 0:50 na Trećem.

Naša priča započinje sa starim automobilima iz jedne četvrti norveškog Bergena. Napune ih pokvarenim televizorima, kabelima, starim hladnjacima i drugom kramom, a zatim ta vozila netragom nestanu. Nedugo potom pojave se druga i opet ista pjesma. To se ne doima kao unosan posao, ali svejedno nas zbunjuje. Jesu li ti auti namijenjeni izvozu? Ako jesu, zašto? I kako? I je li moguće otkriti razmjere te rabote?

U noći na subotu 30. travnja/1. svibnja na HTV3

U noći na subotu 30. travnja/1. svibnja na HTV3

Foto: The Waste Smugglers / dokumentarac

Provjerom popisa Odjela za motorna vozila Ministarstva prometa otkrivamo moguće izvoznike. Zatim ih pozorno pratimo i snimamo dok pune automobile kramom.

S pomoću GPS-a pratimo te automobile. Prepuni otpada prelaze europske granične prijelaze i nitko ih ne zaustavlja. Ovaj dokumentarac razotkriva raširenu i neočekivano unosnu, nezakonitu praksu. Otkrivamo 800 ljudi koji su takvim nezakonitim poslovanjem zaradili oko 65 milijuna eura.

No netko plaća danak tome.

Nakon ovog dokumentarca norveške vlasti poboljšale su propise i pojačale inspekcijski nazor da bi se spriječio ilegalni izvoz otpada u Afriku. Također, pokrenuta je inicijativa za europsku suradnju s ciljem sprječavanja tog ilegalnog biznisa.

Prema procjenama, oko 400 tisuća tona elektroničkog otpada svake godine ilegalno se izveze iz Europe.

Dokumentarni film The Waste Smuggler odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!