Prizemljeni svemir

10.04.2021.

13:03

Autor: HRT

Četvrtak, 22. travnja na Trećem

Četvrtak, 22. travnja na Trećem

Foto: Prizemljeni svemir / dokumentarni film

U četvrtak 22. travnja u 21:15 na Trećem programu HTV-a emitiramo dokumentarni film Prizemljeni svemir. Poetska vizija Dioklecijanove palače, nagrađivane pjesnikinje Gordane Benić, u filmu je uprizorena spojem mjesečevog pejzaža Paga i splitske svemirske arheologije te futurističkom vizijom Teslinog puta. Pjesnikinjin opus u cijelosti je posvećen gradu Splitu, a u filmu Palača ima dimenziju nove stvarnosti, kakvu Splićani nisu vidjeli.

Galerija
Četvrtak, 22. travnja na Trećem   , Foto: Prizemljeni svemir/dokumentarni film
Četvrtak, 22. travnja na Trećem  , Foto: Prizemljeni svemir/dokumentarni film

Naslov filma je oksimoron, paradoks kao i poezija u prozi Gordane Benić. Godine 2014. dobila je nagradu Goranov vijenac za cjelokupni poetski opus, a za zbirku "Nebeski ekvator", ovogodišnju Nagradu HAZU-a za književnost. Njezina poezija prevedena je na desetak stranih jezika, a knjige na njemački i francuski.

Svoje četiri knjige, imaginarne poetske palače, napisala je na otoku Pagu jer se Palači približava tako da se udalji od nje. Beskonačnost u nama je kozmička komponenta unutar Palače koju je Gordana Benić osjetila još kao dijete svakodnevno prolazeći pored sfinge. Snaga vizualnosti njezine poezije i u filmu gledatelju donosi osjetilne i duhovne senzacije.

Film je namijenjen publici koja je sačuvala moć osjetiti umjetničku energiju čiji impuls dolazi iz oku nevidljivih dimenzija, a posljedica je odzemljenje.

Scenaristice dokumentarnog filma su Gordana Benić i redateljica i urednica Lidija Špiranec.

Snimatelj je Ivan Brezovec, montažer Hrvoje Mršić, a producent Tihomir Štivičić.

Galerija
Četvrtak, 22. travnja na Trećem  , Foto: Prizemljeni svemir/dokumentarni film
Četvrtak, 22. travnja na Trećem  , Foto: Prizemljeni svemir/dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!