21:31 / 01.07.2021.

Autor: HRT

Probuđena savjest

Četvrtak 15. srpnja na Drugom

Četvrtak 15. srpnja na Drugom

Foto: Probuđena savjest / film

U četvrtak 15. srpnja na Drugom programu u 21 sat ne propustite triler Probuđena savjest (THE INSIDER, 1999.). Nakon velikog uspjeha "Posljednjeg Mohikanca" i "Vrućine", američki redatelj, scenarist i producent Michael Mann snimio je film o duhanskoj aferi. Događaji prikazani u filmu odigrali su se 1994. godine, a predložak za scenarij bio je članak Marie Brenner "Čovjek koji je previše znao", objavljen u Vanity Fairu. Iako je središnji lik priče znanstvenik Wigend, kojega glumi Russell Crowe, zvijezda filma je Al Pacino u ulozi Bergmana, producenta koji je potpuno predan svome poslu. Usprkos vrlo dobrim kritikama i optimističnim predviđanjima, film nije osvojio niti jedan od sedam Oscara za koje je bio nominiran, no osvojio je Zlatni satelit (najbolji redatelj i najbolji film) te nagrade koje dodjeljuju udruženja filmskih kritičara iz Bostona, Los Angelesa, Santa Fea, Londona i Italije.

video thumb

Lowell Bergman (A. Pacino) je producent emisije "60 minuta" u televizijskoj kući CBS. Istražujući podatke o duhanskoj industriji, upoznaje dr. Jeffreya Wigenda (R. Crowe), znanstvenika koji je otpušten iz Browna i Williamsona, tvrtke koja proizvodi cigarete. Kad shvati da Wigend zna sve o prikrivanju podataka o štetnosti pušenja, Bergman ga počne nagovarati da nastupi u emisiji.

No, Wigenda, iako je otpušten, i dalje obvezuje dogovor o povjerljivosti podataka povezanih s radom kompanije. Nakon nekog vremena, usprkos tome što on i njegova obitelj dobivaju anonimne prijetnje, Wigend pristaje na snimanje razgovora, no uprava CBS-a zabranjuje njegovo emitiranje...

Četvrtak 15. srpnja na Drugom

Četvrtak 15. srpnja na Drugom

Foto: Probuđena savjest / film

Scenaristi su Eric Roth i Michael Mann, koji je ujedno i redatelj filma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!